Магазин

Како изгледају наши мобилни телефони под микроскопом: Више од 17 хиљада бактерија (ВИДЕО)

У просеку свако од нас узме свој мобилни телефон око 47 пута дневно, а сваки пут на њему остану и разни микроорганизми. Научна истраживања показала су да су наши мобилни телефони чак 10 пута прљавији од даске за WC шољу, а ево како микроорганизми изгледају када се увеличају уз помоћ микроскопа.
Како изгледају наши мобилни телефони под микроскопом: Више од 17 хиљада бактерија (ВИДЕО)© Canva / AlexRaths

Људска кожа је по својој природи прекривени микробима. Они нису нужно лоши по наше здравље, али они из окружења (са рукохвата у јавном превозу, из тоалета и слично) итекако могу бити. А када сви они доспеју на мобилни телефон, он постаје право легло бактерија које са собом носимо свуда, па чак и у кревет. 

На мобилном телефону може бити и више од 17 хиљада бактерија

Истраживања су показала да су наши мобилни телефони плодно тле за гомилање и размножавање бактерија и да се на просечном уређају налази чак и више од 17 хиљада различитих патогених микроорганизама. Стрептокока, ешерихија коли и МРСА (златна стафилокока) су само неке од њих. А ту су и вируси, који се такође лако "лепе" за телефон.

"Нико од нас се не креће кроз стерилно окружење и свака површина коју додирнемо је контаминирана неком врстом бактерије", наводи Сузан Витијер, клинички микробиолог, у интервјуу за портал Тајм. Сваки пут када након тога узмемо телефон у руке, бактерије које смо "покупили" доспеће и на уређај, где ће наставити свој живот и размножавање.

Како до (релативно) чистијег мобилног телефона

Иако телефон никада не може бити потпуно стерилан, постоје начини да се број патогених микроорганизама који на њега доспеју макар делимично смањи. Прво и основно правило јесте да се мобилни телефон никада не носи са собом у тоалет, наводе стручњаци. Друго - да се геџети редовно одржавају и темељно чисте. Најмање једном дневно, а у идеалном случају и неколико пута током дана.

Како бисте пребрисали телефон користите посебне крпице од микровлакана - оне уклањају прљавштину и трагове прстију без остављања огреботина. У продаји се могу наћи и средства у спреју са антибактеријским својствима, па можете користити и њих како бисте очистили свој мобилни телефон. Никада немојте користити убрусе и папирне марамице јер они могу оштетити екран телефона.

image