Како изгледају наши мобилни телефони под микроскопом: Више од 17 хиљада бактерија (ВИДЕО)

У просеку свако од нас узме свој мобилни телефон око 47 пута дневно, а сваки пут на њему остану и разни микроорганизми. Научна истраживања показала су да су наши мобилни телефони чак 10 пута прљавији од даске за WC шољу, а ево како микроорганизми изгледају када се увеличају уз помоћ микроскопа.

Људска кожа је по својој природи прекривени микробима. Они нису нужно лоши по наше здравље, али они из окружења (са рукохвата у јавном превозу, из тоалета и слично) итекако могу бити. А када сви они доспеју на мобилни телефон, он постаје право легло бактерија које са собом носимо свуда, па чак и у кревет. 

На мобилном телефону може бити и више од 17 хиљада бактерија

Истраживања су показала да су наши мобилни телефони плодно тле за гомилање и размножавање бактерија и да се на просечном уређају налази чак и више од 17 хиљада различитих патогених микроорганизама. Стрептокока, ешерихија коли и МРСА (златна стафилокока) су само неке од њих. А ту су и вируси, који се такође лако "лепе" за телефон.

"Нико од нас се не креће кроз стерилно окружење и свака површина коју додирнемо је контаминирана неком врстом бактерије", наводи Сузан Витијер, клинички микробиолог, у интервјуу за портал Тајм. Сваки пут када након тога узмемо телефон у руке, бактерије које смо "покупили" доспеће и на уређај, где ће наставити свој живот и размножавање.

Како до (релативно) чистијег мобилног телефона

Иако телефон никада не може бити потпуно стерилан, постоје начини да се број патогених микроорганизама који на њега доспеју макар делимично смањи. Прво и основно правило јесте да се мобилни телефон никада не носи са собом у тоалет, наводе стручњаци. Друго - да се геџети редовно одржавају и темељно чисте. Најмање једном дневно, а у идеалном случају и неколико пута током дана.

Како бисте пребрисали телефон користите посебне крпице од микровлакана - оне уклањају прљавштину и трагове прстију без остављања огреботина. У продаји се могу наћи и средства у спреју са антибактеријским својствима, па можете користити и њих како бисте очистили свој мобилни телефон. Никада немојте користити убрусе и папирне марамице јер они могу оштетити екран телефона.