Магазин

Промашај или специјалитет: Може ли ЧетГПТ стварно да састави укусан рецепт

Вештачка интелигенција може да нам помогне да пишемо текстове, правимо слике, тражимо информације, али изгледа да је примењива и у кухињи. Многи кувари се ослањају на АИ да би испробали необичне, нове рецепте. Док су неки ипак били кулинарски промашај, други би неочекивано постали хит и чак донели ресторанима велики успех. Али да ли АИ може заменити људско чуло за укус, мирис или додир?
Промашај или специјалитет: Може ли ЧетГПТ стварно да састави укусан рецепт© Freepik/Freepik

Већином се велике компаније ослањају на АИ, јер може да бриљира у рачунању, прикупљању података, информација, смишљања пословних стратегија, а неке фирме чак користе АИ као потпуну замену за послове које су претходно обављали људи. Сада, изгледа да се АИ може назвати и куваром, јер се показало да безбројни предлози рецепата које један компјутерски систем има способности да састави могу донети огроман успех ресторанима.

Примери се могу наћи у различитим деловима света - једна пицерија у Дубаију је недавно представила пицу са преливом у коме се комбинују састојци из различитих делова света: арапска пилећа шаварма, индијски панир сир, зачинско биље са Блиског истока и тахини сос. Овај рецепт, који је креирао ЧетГПТ, је био толико тражен да је званично постао део менија.

"Као кувар, никада не бих ставио ове састојке на пицу, али је ипак мешавина укуса била изненађујуће добра", рекао је власник ресторана за Би-Би-Си. Ипак, други рецепти које је измислила вештачка интелигенција нису биле тако успешни, као што је била мешавина јагоде и тестенине за доручак.

На другом крају света, у САД, власница једног ресотрана у Даласу је од ЧетГПТ програма тражила да јој осмисли рецепт за јело од "осам састојака, у комбинацији са само једном тортиљом и једном врстом протеина". Од бројних предлога, одабрала је три рецепта која су деловала обећавајуће - након само недељу дана, продали су преко 20.000 ових јела.

"Мислим да је вештачка интелигенција одлична алатка када сте у креативној блокади, да поново покренете мозак и пробате нове комбинације. АИ може предложити нешто на шта можда никада не бисте помислили," рекла је власница ресторана. Међутим, додаје да такав посао не би потпуно препустила АИ, јер ипак мора да постоји људска процена по којој би се одабрао најбољи рецепт.

Хоће ли АИ некада моћи да "ради у кухињи"

Иако су неки ресторани доживели успех, идеја да АИ може да преузме улоге врхунских кувара и гастронома није толико добро прихваћена. Први разлог је прилично очигледан: АИ није биће које може да једе, да намирише храну, дотакне је, тако да је тешко замислити да самостално може да осмисли оригиналан и квалитетан рецепт.

Осим тога, четботови нису чудотворни, тако да свака комбинација рецепата коју креирају је преузета од других извора чији су креатори људи. Због тога је мала вероватноћа да се ресторани могу потпуно ослањати на АИ ако желе да нови рецепти буду укусни, па самим тиме и успешни. 

Практичност испред иновативности

Ипак, то не искључује могућност да софистициранији АИ системи у будућности могу да буду од неке помоћи. Неки АИ стручњаци сматрају да се од вештачке интелигенције може затражити да категорише одређене састојке као слатке, киселе и тако даље, да пронађе намирнице за које интернет каже да могу да имају добар укус када се помешају... Дакле, ако се четботу постави добар, прецизан захтев, онда може направити неколико предлога. 

Неки кулинарски стручњаци се ослањају и на посебно креиране АИ апликације, које кориснику стварају различите рецепте искључиво на основу намирница које има у фрижидеру. Поред тога, неки се ослањају на АИ да им напише како да најбрже припреме одређено јело (на пример, може да им направи прецизан редослед припремања намирница, како би се уштедело време).

Чак и претходно споменути власници ресотрана, којима је АИ помогао да нови рецепти буду успех, сматрају да не би требало имати потпуно поверење у четботове када је у питању кување. Могу бити подршка и забавна алатка, али, барем за сада, не и замена за искусне куваре.

image