Магазин

Зависни од телефона: Генерација Зед губи способност куцања на тастатури на рачунарима

"Никада нисам научила да куцам на тастатури јер нисам била та генерација, а сада се кајем", рекла је недавно за јавност Били Ајлиш, један од најпопуларнијих музичара који припадају генерацији Зед. С обзиром да су млади одрасли уз технологију, очекује се да ће бити способни да се снађу са било којом врстом електронике. Међутим, стручњаци сада сугеришу да ово више није тачно - али шта може бити главни узрок и да ли је могуће да ово постане изгубљена вештина?
Зависни од телефона: Генерација Зед губи способност куцања на тастатури на рачунарима© Freepik/Freepik

Некада је компјутер био замена за књиге, али сада се испоставља да паметни телефони можда постају замена за компјутере. Све више припадника млађих генерација наводно не уме довољно ефикасно и брзо да користи тастатуру, јер су навикли да куцају на екрану телефона или таблета.

Да ли то значи да би куцање на тастатури могло постати заборављена вештина? Неки стручњаци страхују се управо то може десити у будућности. Током последњих 25 година, број младих који похађају курсеве куцања на тастатури драстично је опао, а ово може бити изазвано смањењем броја школа које нуде часове за развијање ове вештине, наводи се у једном извештају "Волстрис џорнала".

Све већа употреба уређаја са екраном осетљивим на додир може бити главни разлог за недовољно развијене вештине коришћења тастатуре, што би могло утицати на школовање и каријеру припадника генерације Зед. Једна компанија која производи онлајн платформе за објављивање студентских радова је открила да је 39 одсто написаних радова у мају написано на уређају као што је таблет или телефон, а не на рачунару.

"Оно што студенти желе је да раде на својим мобилним уређајима. Имамо генерације које наставу и учење доживљавају на сасвим другачији начин, мислим да је то алармантно," рекла је директорка платформе, преноси "Дејли мејл".

Пошто је један од највећих индикатора брзине куцања време проведено вежбајући, смањење употребе рачунара ће вероватно произвести мање веште куцаче.

Такође, брзина куцања на паметном телефону је за само око 25 одсто мања него брзина куцања на рачунару, према једној студији из 2019. године, у којој је анализирана брзина куцања скоро 40.000 људи. То значи да коришћење телефона за писање људима све више полази за руком, у поређењу са ослањањем на класичну тастатуру.

Просечна брзина куцања на паметном телефону била је 38 речи у минути, у поређењу са око 52 речи у минути на стандардној тастатури. Учесници од 10 до 19 година су на телефону у просеку могли да напишу 10 речи више по минути, него они који су имали преко 40 година.

Ово повећање брзине можда није толико изненађујуће, с обзиром да су млађи учесници пријавили да у просеку проводе око 6 сати дневно на својим мобилним уређајима.

Иако ова студија сама по себи не доказује да способност компјутерског куцања опада, неки наставници су за "Волстрит џорнал" рекли да су приметили да њихови ученици немају довољно развијене вештине куцања на тастатури. Да би и мотивисали да се побољшају, неки су чак организовали такмичења у коришћењу класичне тастатуре, што је имало позитивног ефекта.

"Не знам ни за један доказ да би појачано куцање на екранима осетљивим на додир било штетно за коришћење тастатуре, али вероватније је да људи проводе мање времена куцајући на тастатурама него раније, те се ове вештине не развијају довољно брзо," сматра др Пер Ола Кристенсон, стручњак за системе за куцање са Универзитета у Кембриџу.

Упркос растућој примени испита куцаних на компјутерима и курсева за усавршавање куцања у школама, смањена употреба тастатуре код куће и за домаће задатке могла би да објасни промене које су уочили наставници. Међутим, др Кристенсон истиче да то није нужно проблем, све док студенти и даље могу брзо да дођу до информација.

"Све док корисник има стратегију куцања која даје брзину уноса текста од 40 речи у минути или више, по мом мишљењу, важније је да се сконцентрише на оно што да напише, а не на вештину уноса у компјутер."

image