Магазин

Сицилијански град забрањује продају сувенира са мафијашким мотивима

Сицилија је позната по плодовима мора, вину, атракцијама као што су вулкан Етна и Долина храмова, али се (уз помоћ популарне културе) прославила и као родно место мафије. Ипак, власти једног града на југу се труде да га потпуно одвоје од асоцијације на криминал, почевши од увођења нових, строгих правила о сувенирима.
Сицилијански град забрањује продају сувенира са мафијашким мотивима© ChatGPT

У продавницама сувенира широм италијанског острва Сицилије често ћете наћи робу са мафијашким мотивима. Продају се као фигурице, могу се видети на магнетима, мајицама, отварачима за флаше и чаше... Уобичајено је пронаћи слике и симболе организације подземног света криминала на производима, укључујући Сицилијанце у традиционалној ношњи који држе резану сачмарицу познату као "лупара".

Мафија је још увек активна на овом острву и угрожава безбедност и квалитет живота становника, али се у исто време "промовише" и гламуризује продајом ових предмета.

Међутим, град Агриђенто на југу Сицилије је одлучио да ову врсту "рекламирања" укине, посебно јер се спрема да постане италијанска престоница културе следеће године, те има за циљ да усмери пажњу на своја културна богатства, а не на свет мафије.

У нади да промени међународну репутацију града и сузбије глорификацију криминалне организације, градоначелник Агриђента, Франческо Микиче, је одлучио да забрани сву продају сувенира са мафијашким мотивима.

"С обзиром да продаја оваквих производа на територији Агриђента понижава локалну заједницу, која се годинама залаже за ширење културе законитости, налажем забрану продаје било које врсте предмета који хвали, или упућује на било који начин и облик, мафију и организовани криминал", рекао је градоначелник за италијанске медије, преноси "Јуроњуз".

Забрана би требало да промени начин на који туристи виде град и да пошаље јасну поруку: Локалне власти не одобравају активности ове криминалне организације. Полиција је добила овлашћења да прегледа продавнице сувенира у целом граду и изриче новчане казне ако се пронађу забрањени производи. Још увек није потврђено колико ће продавци морати да плате.

Градско веће каже да ће културни програм, који би Агриђенто могао прогласити културном престоницом 2025. године, укључивати 44 нова пројекта који истражују однос човека са природом. Један од најважнијих догађаја биће концерт италијанског оперског поп трија Ил Воло у Долини храмова.

Туристи се сваке године окупљају на овом локалитету УНЕСКОВЕ баштине, на коме се налазе археолошки остаци који датирају из времена када је острво било древна грчка колонија у 6. и 5. веку пре нове ере. Сам град је мешавина античке, средњовековне, барокне и модерне архитектуре, а ту је и познати археолошки музеј. 

image