Да ли вирални напитак од матичњака заиста помаже код мршављењa? Ево шта каже нутрициониста

Где год погледате на интернету, наиђете на ново решење за мршављење - од сезонских дијета до разних детоксикација. Сада, најновији тренд који изазива буру на мрежама је везан за биљку матичњак од ког се прави домаћи напитак и многи тврде да помаже при варењу, регулише шећер у крви, смањује надимања и утиче на килограме. Колико у свему овоме има истине, открива нутрициониста.

Мршављења није једноставан процес и захтева велика одрицања и редукције хране и напитака, а вежбање и шетње се подразумевају. Уколико испуните мисију и изгубите килограме, остварили сте један од веома захтевних циљева - не само да сте се решили вишка, него ако сте се избалансирано хранили и вежбали, и здравље ће бити захвално. Неретко на овом путу, многи прибегну "магичним штапићима", како би се што пре решили килограма, а у скорије време на ТикТоку посебно је актуелан напитак од матичњака.

Рецепти на поменутој мрежи варирају, али већина се састоји од листова биљке који се потапају у топлу или хладну воду, понекад се у напитак стави ђумбир, бели лук или мед ради побољшања укуса и користи. Тиктокери тврде да ово дијетално пиће може смањити анксиозност и стрес, побољшати метаболичко здравље (посебно смањује надимање), утицати на ниво шећера у крви и на крају помоћи у контроли тежине.

"Матичњак је биљка која има благи мирис лимуна. Људи је користе из разних разлога, укључујући јачање имунолошке функције, подстицање варења, ублажавање анксиозности и стреса, смањење холестерола и борбу против херпеса", објашњава дијететичарка Лиз Вајнанди.

Конзумирање чаја од ове биљке помаже и у ублажавању менструалних грчева. И док неки докази подржавају ове предности, мршављење није једна од примарних користи чаја или воде од мелисе. Вајнанди напомиње да је већина студија спроведена на лабораторијским животињама, а не на људима.

"Матичњак је безбедан када се конзумира у храни и суплементима, али треба узети у обзир да недостају дугорочни докази. Препоручује се да разговарате са својим лекаром и дискутујете о одговарајућој дози и колико дуго можете да конзумирате", саветује стручњак, а пише First for women.

Да ли напитак од матичњака за мршављење делује

За већину људи вероватно неће бити штетна комбинација листова матичњака, ђумбира и белог лука у умереним количинама, јасни су стручњаци. Међутим, "нема правих доказа да ће смањити надимање. У ствари, бели лук у овој мешавини може изазвати низ гастроинтестиналних проблема као што су жгаравица и рефлукс киселине".

Матичњак може помоћи у губитку тежине, али као секундарна ствар, односно ако га учините делом ваше свакодневне рутине. Али овај напитак нике магични штапић. Ослањање искључиво на пиће од матичњака за губитак тежине може одвратити пажњу од доказаних метода или повећати ризик од потенцијалних нежељених ефеката.

Потенцијални нежељени ефекти матичњака

"Треба бити опрезан код одређених популација, укључујући децу, старије особе, труднице и дојиље. Нека здравствена стања попут болести штитне жлезде могу се погоршати узимањем суплемената матичњака, а неки лекови на рецепт могу имати нежељене ефекте", упозорава Веинанди. Када је реч о најновијим дијеталним пићима, лако можете поверовати у магију посебно када видите резултате на друштвеним мрежама. Међутим, овим трендовима је најбоље приступити са опрезом.