Магазин

Ово су најбогатије земље Европе у 2024. години

Неке државе су богате културом и историјом, друге добрим проводом и укусном храном, а само су одређене једноставно добростојеће. Недавно је сачињена листа најбогатијих земаља Европе и све дестинације су рангиране према БДП по глави становника. Да ли можете да претпоставите која држава је на врху листе?
Ово су најбогатије земље Европе у 2024. години© Rukhshona Sharipova/pexels

Разне ранг-листе у домену туризма и путовања су веома корисне, јер захваљујући њима сазнаћемо да је Берлин најбољи град за ноћи провод, да је Рим као створен за обилажење пешке, као и да је Кипар држава у којој се налазе плаже са одличним квалитетом воде. 

Такође могу послужити у ситуацијама када желимо да сазнамо, на пример, у којој европској земљи се добро живи, односно која је најбогатија? Скоро је објављен списак и државе су рангиране према БДП по глави становника. 

Круна најбогатије земље у Европи припала је Луксембургу. Главни град ове мале земље недавно је рангиран као најбољи град за рад на даљину, а укупно гледано земља има БДП по глави становника од 128.597 евра.

Луксембург је познат по томе што је мала држава, али која има висок животни стандард и ову титулу ужива већ неко време. Богатство Луксембурга долази из разних токова - отворена политика Луксембурга према страним инвестицијама омогућила му је да постане финансијски центар са многим међународним банкама које послују у земљи.

Његов систем опорезивања чини га привлачним за предузећа, јер истовремено пружа финансијске подстицаје који помажу у промоцији отварања нових радних места и подстиче предузетнике да послују унутар њених граница. Луксембург се налази на раскрсници између Немачке, Француске, Белгије и Холандије што му додатно даје предност у међународном пословању.

Одмах га следи Ирска, где БДП по глави становника износи 119.788 евра, а на трећем месту је Швајцарска која има БДП по глави становника од 82.245 евра, пише Тајм Аут, позивајући се на сајт Врлд Атлас.

У наставку прочитајте које земље су се још нашле на листи:

1. Луксембург
2. Ирска
3. Швајцарска
4. Сан Марино
5. Норвешка
6. Данска
7. Холандија
8. Исланд
9. Шведска
10. Андора

image