Магазин

Овај популарни начин исхране може довести до озбиљних срчаних проблема и деменције

Слепо праћење трендова и базирање начина исхране на саветима других, неуких људи, постоји одувек. Међутим, сада је ова појава узела маха, а заједно са њом појавили су се и бројни проблеми са здрављем.
Овај популарни начин исхране може довести до озбиљних срчаних проблема и деменције© Canva / bit245

Недовољно или потпуно неквалификовани, самопрокламовани "стручњаци" и "лајфстајл-инфлуенсери" довели су до тога да се на друштвеним мрежама, које неоспориво имају огроман утицај на одлуке младих људи, шири све већи број савета везано за здрав живот и исхрану. 

Један од најпопуларнијих трендова данас, који подразумева искључиво конзумацију намирница животињског порекла, нарочито брине стручњаке из различитих грана медицине, будући да се код оних који га се слепо придржавају, могу развити озбиљни здравствени проблеми. 

Доводи до пораста запаљенских процеса у организму

Стриктна исхрана базирана искључиво на намирницама животињског порекла, попут меса и месних прерађевина, јаја, млека и млечних производа, при чему се потпуно избегавају воће и поврће, који су извор влакана и угљених хидрата и других микро и макронутријената, показала се као изузетно нездрава.

"Промене у виталним органима као што су срце и бубрези последица су акумулације, односно нагомилавања сенесцентних ћелија, које доприносе упалним процесима у организму и тиме убрзавају старење", објаснио је доктор Рупи Аујла, а пренео британски портал Експрес. 

Као последица јављају се и многи озбиљни здравствени проблеми

И док други стручњаци упозоравају да овакав начин исхране може довести до дисбаланса у хорномалном панелу и повећања нивоа холестерола, доктор Аујла наводи да последице могу бити далеко драматичније. И да су оне готово неизбежне уколико се неко оваквог режима исхране придржава дужи временски период. 

"Кардиофиброза и неуједначена митохондријска функција, као и развој деменције, само су неки од здравствених проблема који могу настати услед исхране базиране искључиво на намирницама животињског порекла", упозорава стручњак. "Мишљења сам да је ово играње са ватром", додао је он.

image