Магазин

Стари Египћани су били велики загађивачи: У некадашњој луци Хуфу пронађени трагови токсичних метала

Староегипатска лука Хуфу, која је некада била епицентар водног саобраћаја, ових дана привукла је велику количину пажње, премда су у њој научници открили трагове најстаријег загађења копна токсичним металима. Ово откриће могли би отворити потпуно ново поглавље у истраживању еколошке историје Старог Египта, сматрају археолози.
Стари Египћани су били велики загађивачи: У некадашњој луци Хуфу пронађени трагови токсичних метала© Canva / Arralyn

Открићима о Старом Египту никада краја! Пре само месец дана научници су се нашли на трагу да одгонетну тајну "вриштеће мумије" и коначно разрешили мистерију изградње чувених пирамида, а сада установили и да је у некадашњој луци Хуфу дошло до најстаријег у историји загађења копна токсичним металима.

"Хемијски отисак људске активности остаје и не може се избрисати", навео је аутор истраживања.

У узорцима земљишта пронађени су трагови метала из 3265. године пре наше ере

На челу истраживачког тима који, бушећи улицу испод Каира, дошао до епохалног открића налазили су се геохемичар Ален Верон и геоархеолог Кристов Моранж, који су тло у некада изузетно прометној луци Хуфу анализирали уз помоћ најсавременијих метода плазма-масене спектометрије. 

"Пронашли смо најстарију регионалну контаминацију металом икада забележену у свету", навео је Верон у интервјуу за портал Геолоџи.

Њихови уређаји показали су да је ниво загађења бактом у време Старог Египта премашивао природну концентрацију овог метала у земљишту чак 5 до 6 пута, а да постојање метала у земљи датира још из периода око 3265 година пре наше ере. Осим бакра, у узорцима су пронађени и трагови алуминијума, арсеника, гвожђа и титана.

Значајна индустријска активност је узрочник прекомерног загађења тла

Научници ово загађење повезују са активним животом који се одвијао у тада врло прометној луци Хуфу, која је играла кључну улогу у транспорту грађевинских материјала који су коришћени за изградњу грандиозних објеката Старог Египта. Осим тога, у центру града "цветала" је и производња разних предмета од бакра.

"Ово откриће указује на значајну локалну индустријску активност", поручио је геохемичар Верон.

Међутим, пре око једног миленијума ситуација у луци Хуфу почела је радикално да се мења: водостај реке Нил, у чијем се рукавцу она налазила, почео је рапидно да опада, што је утицало на то значај луке почне постепено да се смањује. Истовремено, бакарни предмети постали су мање популарни, а заменило их је оруђе од гвожђа.

image