Магазин

Главобоље су чешће током топлих дана, али нису увек узроковане врелином

И за септембар су најављене високе темературе и неопходно је и даље да се клонимо сунца, редовно хидрирамо и расхлађујемо. Лето за нама није било лако и сви смо били погођени високим темературама, а то су посебно осетили хронични болесници, старији грађани, деца. Такође, вреле дане често прати и главобоља, па се поставља питање зашто се пулсирање иза слепоочница баш јавља у току топлих периода?
Главобоље су чешће током топлих дана, али нису увек узроковане врелином© Kindel Media/pexels

Током врелих дана, главобоље постају честа појава, а томе у прилог иду и одређена истраживања која указују да је бол у глави чешћи када температуре порасту. Стручњаци такође наглашавају да важно сагледати ствари "изван врућина како би се пронашао разлог летњих главобоља".

"Утицај времена је међу прва четири или пет покретача бола које људи наводе. Али, нагласио бих да је то вероватно због ствари које се додатно дешавају уз топло време, а не због саме врућине", каже др Нолан Пирсон за Лајв Сајанс, а пише Јаху лајф.

Врућина и главобоља показује извесну корелацију - на пример, студије су испитивале стопу хоспитализација због главобоља током различитих месеци у години и откривају да су главобоље чешће лети. Али то не доказује да је топлота директно узроковала главобоље. Могу постојати и други фактори у околини који се мењају током лета, као што су квалитет ваздуха, изложеност светлу, промена у навикама који изазивају различите типове главобоља.

Стручњаци саветују да особе које пате од главобоља се усредсреде на могуће окидаче који не морају нужно да буду усмерени ка врућини.

Који су нјчешћи окидачи главобоља током врелих дана

Лош квалитет ваздуха је добро познат окидач бола у глави, а један од уобичајених ефеката топлотних таласа је да погоршавају квалитет ваздуха. Топлота може узроковати да се различити хемијски елементи у ваздуху трансформишу у озон, безбојни гас повезан са разним здравственим проблемима. Поред тога, ветар и ваздушни притисак често задржавају "загађиваче" из фабрика или аутомобила у градовима, уместо да их однесу.

Топлији месеци доносе дуже дане и већу изложеност УВ зрацима. Нека истраживања сугеришу да светло само по себи није окидач за главобоље, али треба да се има у виду да особе склоне мигренама често су осетљивије на јако светло током напада. Дакле, могло би се догодити да заслепљујуће летње сунце погоршава већ постојеће главобоље.

Врућина ремети живот у сваком погледу - на пример, можемо имати смањен апетит кад је вруће, па флуктуације нивоа шећера у крви због дугих периода без хране утиче да се појаве главобоље. Поврх свега тога, топлота реметити распоред спавања, што веома утиче на пулсирање у глави:

"Добар, одмарајући сан најуспешније се дешава у хладнијем амбијенталном окружењу. Када је ноћни сан поремећен, због претеране топлоте, значајно је већа вероватноћа да ће људи доживети мигрене и главобоље", појаснио је Пирсон.

image