Магазин

Како da безбедно користитe ЧетГПТ, Gemini и друге АИ алате

Са АИ алатима сада се сусрећемо већ свакодневно, како у животу, тако и у послу. Међутим, оно о чему мало ко прича јесте то да смо, уколико не водимо рачуна о томе које податке са њима делимо, ми поприлично "рањиви".
Како da безбедно користитe ЧетГПТ, Gemini и друге АИ алате© Canva / Supatman

Експоненцијални развој софтвера са вештачком интелигенцијом довео је до тога да ове алате данас користе готово сви - мобилни телефони већ сада имају интегрисане "паметне" фунцкије, апликације електронске поште имају интегрисану функцију корекције мејлова, а чак и аутомобили имају софистициране алате којима нам помажу у вожњи.

"Цурење" података се дешава јер корисници нису довољно информисани

Оно што ИТ стручњаке посебно брине јесте чињеница да је јако мали број корисника АИ технологија освешћен када је у питању безбедност на интернету. А управо је то главни разлог због кога долази до "цурења" личних података и крађа идентитета, хакерских напада и финансијских малверзација. О чему треба водити рачуна када користимо ЧетГПТ, Gemini и друге АИ алате?

Добро се упознајте са политиком поверљивости података

Политика поверљивости података ОпенАИ, компаније која је развила ЧепГПТ је јасна: сви дијалози са најпопуларнијим на свету чет-ботом се чувају и могу бити искоришћени за унапређење његових функционалности. По истом или сличном принципу раде и други софтвери. У подешавањима појединих софтвера, наравно, ово можете делимично изменити и захтевати да се преписке аутоматски обришу након 30 дана.

Ове информације никада не делите са чет-ботом

Шта ово значи за кориснике? Значи да би, у комуникацији са чет-ботом, они требало добро да "филтрирају" податке које уносе: лозинке, серијске бројеве личних докумената, бројеве банковних картица и рачуна, имена, адресе и друге конфиденцијалне податке никада немојте делити. Хакери, уз мало труда, могу до њих доћи, и искористити их за своје злонамерне активности, преноси Касперски Лабораторија.

Ни случајно не убацујте ове прилоге у дијалог са чет-ботом

Ни случајно немојте у преписку са ботом додавати скенове личних докумената, извештаја лекара, платних листића, полиса осигурања и слично. Уместо тога, прекуцајте део текста који желите да АИ софтвер обради, а поверљиве информације замените звездицама (***) у тексту или речју "REDACTED", која означава да ћете управо тај део сами кориговати након што вам АИ помогне у тумачењу.

image