Магазин

Стручњак објаснио зашто не треба објављивати фотографије поласка у школу деце

Полазак у школу је један од најзначајнијих догађаја за малишане и њихове родитеље, који 1. септембар једна чекају само како би објавили слику новопеченог школарца у клупи. Међутим, ово може бити јако опасно, а због чега - објаснили су стручњаци за безбедност на интернету.
Стручњак објаснио зашто не треба објављивати фотографије поласка у школу деце© Canva / barbaragibbbons

"Мислим да људи још увек не разумеју да је слику која се једном нађе на просторима интернета немогуће одатле уклонити, чак и ако је физички обришу са својих налога на друштвеним мрежама. Њена копија ће заувек негде постојати", апеловао је Даг Левин, стручњак за информациону безбедност, у интервјуу за Хафингтон Пост. 

Због чега није паметно објављивати фотографије школараца

Сваки пут када поделите фотографију свог детета на некој од друштвених мрежа, и себе а и њега излажете великом ризику. Неки ће рећи да је оваква изјава претерана и да она служи само како би се подигла паника, али не експерти за сајбер-безбедност, који се свакоденвно сусрећу са разноразним случајевима злоупотребе деце на интернету. Које ризике са собом носи ова, наизглед, безазлена традиција?

Слике могу да открију адресу становања и свакодневне навике

Фотографије школараца могу открити много више него што можете и да замислите! Родитељи се често труде да забележе сваки тренутак овог значајног догађаја, фотографишући полазак у школу испред куће у којој живе, школе у коју дете похађа, па чак и из саме учионице. "На овај начин злонамерници могу да сазнају све о вама и вашем детету и открију у које време га водите у школу и идете назад ка кући", упозорио је адвокат Марк МекКрири.

Као и интересовања малишана

Одећа коју дете носи може много рећи и о његовим интересовањима и хобијима. Потенцијални отмичари ове информације могу искористити да се детету приближе и придобију његово поверење, што може имати кафастрофалне последице. Стручњаци апелују на родитеље да никада не објављују ни фотографије са тренинга или такмичења на којима малишани учествују (или да макар прекрију емотиконима препознатљиве симболе клубова), како своју породицу не би доводили у ризик.

Ако желите да ипак објавите слике, нека лице детета буде прекривено

Фотографије деце могу се злоупотребити на више начина, а оно што је дужност сваког родитеља јесте да о безбедности своје деце мисли даноноћно. Зато, уколико већ не можете да одолите да на Инстаграм, Фејсбук или другу мрежу поставите фотографију, учините то тако да се ништа од горенаведених ствари не види, као и да лице детета буде прекривено или замагљено. Овај једноставан потез сачуваће не само вашу и приватност чланова ваше породице, већ и спречити злонамернике да слике искористе у ко зна које сврхе.

Налог на друштвеној мрежи - приватан

Препорука стручњака јесте и да се, уколико већ објављујете фотографије своје деце, увек придржавате "златног правила" и своје налоге држите закључане. Исто тако, јако је важно да с времена на време проверавате и који корисници вас прате и да непознате људе или оне са којима више нисте у контакту, обришете са списка. И још један савет: уместо да слику детета "окачите" на профил, боље је поделите на "стори", са кога ће она нестати након 24 сата. Што је сигурно - сигурно је.

image