Рим разматра ограничавање приступа Фонтани ди Треви за туристе

Рим разматра ограничавање приступа једном од својих најпрометнијих туристичких атракција, уочи године за коју се предвиђа да ће бити врхунац за туризам, кажу званичници градског већа.

Италијанска престоница се спрема да буде домаћин Јубилеја 2025. године, једногодишње римокатоличке манифестације за коју се очекује да ће привући преко 30 милиона туриста и ходочасника.

Према нацрту планова за нова правила приступа, посете фонтани би захтевале претходну резервацију, са одређеним временским терминима и ограниченим бројем људи који би могли да приступе степеницама око ње.

"За Римљане размишљамо да то учинимо бесплатним, док би се од нерезидената тражило да дају симболичан допринос, један или два евра", рекао је римски саветник за туризам Алесандро Онорато за италијанске медије, преноси "Ројтерс".

У среду је градоначелник Роберто Гвалтијери назвао мере за сузбијање броја туриста "веома конкретном могућношћу".

"Ситуација код Фонтане ди Треви постаје технички веома тешка за управљање", рекао је он новинарима.

Остали градови суочени су са протестима због проблема које доноси прекомерни туризам, укључујући Барселону и Венецију, где су локалне власти ове године тестирале шему улазница за посетиоце.

Фонтана ди Треви, где традиција налаже да посетиоци баце новчић како би гарантовали повратак у Рим и испунили своје жеље, већ деценијама је главна атракција. Завршен 1762. године, споменик је каснобарокно ремек-дело, са статуама Тритона који воде кочију бога Океана, илуструјући тему укроћења вода.

Памти се и по једној од најпознатијих сцена у биоскопу када у филму Федерика Фелинија "Ла Долче Вита" Анита Екберг улази у фонтану и позива свог колегу Марчела Мастројанија да јој се придружи.