Јутјуб ће ограничити тинејџерима приступ садржају о тежини, изгледу и дијетама

Популарна платформа Јутјуб постараће се да прилагоди алгоритме млађим корисницима, тако да они што мање буду изложени садржајима који могу да подстакну идеализацију тела и доведу до тога да се они лоше осећају у својој коже.

"Тинејџери чешће него одрасли стварају негативна уверења о себи када виде поновљене поруке о идеалним стандардима у садржају који конзумирају на мрежи", наводи Јутјуб.

Утицај друштвених мрежа на самопоуздање припадника млађих генерација је неоспоран, и полако али сигурно платформе то увиђају. Зато су челници Јутјуба одлучили да своје алгоритме модификују, не би ли стасавање тинејџера било што здравије.

Промене на Јутјубу би требало да побољшају самопоуздање адолесцената

Јутјуб ће, како преноси Гардијан, ускоро престати да препоручује млађим корисницима ове платформе садржаје који могу довести до потпуно погрешне слике о људском телу, укључујући и видео-снимке у којима се спомиње телесна маса или физичке особине.

Повод за овакву модификацију била су упозорења стручњака да излагање садржају овог типа, нарочито у континуитету, може имати далекосежне последице. Ипак, корисници узраста између 13 и 17 година ће и даље моћи да приступе оваквом садржају уколико га претражују.

"Како тинејџери развијају слику о томе ко су и стандардима који су за њих прихватљиви, излагање понављајућим снимцима који идеализују тело може довести до нереалних очекивања, из чега могу произићи и проблеми са самопоуздањем", навео је доктор Гарт Грахам за Гардијан.

Који снимци се неће препоручивати тинејџерима

Према новим правилима, која су већ ступила на снагу у великом броју земаља, видео-снимци на којима се приказују вежбе које наводно доводе до "идеалних" пропорција или упутства за шминкање за промену изгледа, тј. смањења нечијег носа, неће се препоручивати адолесцентима.

Такође, на "црној листи" популарне платформе наћи ће се и сав садржај који на било који начин подстиче изругивање и исмевање одређеног типа тела, као и онај који може тинејџере навести да помисле да су мање вредни због тога како су грађени.

"Овакво усмеравање садржаја уз помоћ модификације алгоритма платформе требало би да помогне тинејџерима да одржавају здрав начин живота и размишљања и науче да себе не пореде са другима у погледу физичког изгледа", додао је стручњак.