"Вода с пуноглавцима" - тренд који људима помаже да смршају и да буду здравији

Шта сте спремни да урадите да будете здравији и смршате? Избацили бисте шећер и масти из исхране, вежбали свакодневно, избегавали газиране сокове и алкохол? Изгледа да су неки толико жељни да изгубе килограме да су одлучили да пробају "воду с пуноглавцима" - напитак од 3 састојка који је постао виралан на мрежама и који наводно људима помаже да постигну своје фитнес циљеве и буду здравији.

Не брините, није баш тако лоше као што изгледа. Тренд заправо не укључује конзумирање чаше правих пуноглаваца - у питању је мешавина воде, лимуновог сока и чиа семенки, а изглед и конзистенција је слична чаши пуној пуноглаваца, те је тренд тако добио овај необичан назив.

Заговорници тренда кажу да се само од једне чаше дневно осећају сито, што им помаже када желе да изгубе тежину, али други сматрају да му је текстура исувише слузава. Али шта каже наука? Да ли је ово пиће вредно труда?

Заправо има истине у тврдњи да ова вода са лимуновим соком и чиа семенкама помаже у губитку тежине.

"Пуноглавци" су главни састојак за здравље

Чиа семенке су богате влакнима, која подстичу варење, а самим тиме и осећај ситости и регулишу шећер у крви. Влакна у семенкама су углавном растворљива, формирају супстанцу налик гелу у стомаку, успоравајући варење и обезбеђујући сталан проток енергије. Дакле, "вода од пуноглавца" може вам помоћи да се дуже осећате сито, што би могло помоћи у смањењу апетита и укупног уноса калорија.

Осим што могу бити савезник у мршављењу, чиа семенке такође могу бити користан додатак исхрани која је здрава за срце. Ово семе је један од најбогатијих биљних извора омега-3 масних киселина, које су корисне за здравље срца. Омега-3 масне киселине могу помоћи у смањењу триглицерида, врсте масти у крви која је наш главни извор енергије и неопходна за добро здравље, али у прекомерним количинама може повећати ризик од срчаних болести.

Постоје и докази који указују на то да чиа семенке могу помоћи у снижавању крвног притиска и шећера у крви, упале и побољшању нивоа холестерола. Такође садрже значајну количину протеина, а богате су другим и хранљивим материјама.

Чиа семенке садрже бројне витамине (тиамин, рибофлавин, ниацин, фолну киселину и витамине А и Ц), укључујући антиоксиданте, који помажу телу да се бори против штетних слободних радикала тако што смањују оксидативни стрес. Ово може смањити ризик од хроничних болести, као што су рак и болести срца. На крају, чиа семенке садрже више минерала, као што су калцијум, магнезијум, калијум и фосфор, у поређењу са неким другим житарицама.

Друга два састојка напитка

Осим семенки, друга сва састојка - вода и лимунов сок - такође доприносе здрављу. Осим што хидрирају, помажу и у готово свим функцијама људског тела, укључујући метаболичке процесе, одржавање основне телесне температуре, циркулацију, рад зглобова, транспорт хранљивих материја до ћелија...

Вода такође подстиче варење, разлаже храну, апсорбује хранљиве материје и спречава затвор. Истраживања такође наглашавају да довољан унос воде одржава микробиом црева и поспешује рад имунолошког система.

Затим, додавање лимуновог сока не само да чини пиће укуснијим, већ може и допунити неке од здравствених предности других састојака. Лимунов сок је богат витамином Ц, који може помоћи у јачању имунолошког система, побољшању апсорпције гвожђа, побољшању варења и побољшању здравља коже. Лимунов сок такође може побољшати здравље срца, јер помаже у смањењу крвног притиска и нивоа холестерола.

Речи упозорења

Али, пре него што одлучите потпуно да се ослоните на тренд, морате бити свесни неколико потенцијалних опасности.

Чиа семенке носе ризик од гушења. Ако се једу суве, чиа семенке могу да се прошире у једњаку и изазову блокаду, тако да увек потопите семе 15 или 30 минута пре конзумирања.

Уколико ваша црева нису навикла на исхрану богату влакнима, можда ћете открити да пиће изазива пробавне тегобе, укључујући затвор, дијареју, надимање, гасове и болове у стомаку. Такође, чиа семенке могу изазвати реакцију са неким лековима. На пример, могу повећати дејство лекова за крвни притисак, што заузврат може довести до ниског крвног притиска.

Све у свему, чиа семенке су свестран и вредан додатак здравој исхрани који се лако може додати у разна јела. Међутим, као и у свему у животу, умереност је кључна. Осим тога, ако не можете да поднесете овај слузави напитак, нема потребе да га пијете. Можете добити исте здравствене предности додавањем чиа семенки у храну коју већ једете.