Магазин

Невероватно откриће: Научници открили начин да учине кожу провидном

Истраживачи су успели да "завире" у мозак и тела живих животиња након што су открили да уобичајена боја за храну може учинити кожу, мишиће и везивно ткиво привремено провидним, а верују да ово може бити будућност и за лечење људи. Наношење боје на стомак миша учинило је да се његова јетра, црева и бешика јасно виде кроз кожу стомака, док је наношење боје на скалп глодара омогућило научницима да виде крвне судове у мозгу.
Невероватно откриће:  Научници открили начин да учине кожу провидном© Pexels/Ольга А

Процедура нуди мноштво могућности примене код људи, од лоцирања повреда и проналажења вена за вађење крви, до праћења дигестивних поремећаја или чак уочавања тумора, према истраживачима са Универзитета Станфорд.

"Уместо да се ослањају на инвазивне биопсије, лекари би могли да дијагностикују дубоко усађене туморе једноставним испитивањем ткива пацијента, без потребе за инвазивним хируршким процедурама", рекао је један од истраживача, др Гуосонг Хонг. "Ова техника би такође потенцијално могла учинити вађење крви мање болним, јер би лоцирање вена испод коже било лакше."

Истраживачи имају теорију да би неке боје могле олакшати одређеним таласним дужинама светлости да пролазе кроз кожу и друга ткива. У низу експеримената описаних у часопису "Сајенс", истраживачи су учинили да свежа пилећа прса постану провидна само неколико минута након што су биле уроњене у раствор тартразина (жута боја за храну). Боја је смањила расипање светлости унутар ткива, омогућавајући светлосним зрацима да продру дубље.

Тим је затим намазао жуту боју по мишјем стомаку, чинећи кожу стомака провидном и откривајући црева и органе глодара. У другом експерименту, нанели су боју на обријану главу миша, па техником која се зове ласерско контрастно снимање, видели крвне судове у мозгу животиње, преноси "Гардијан".

"Највише изненађујући део ове студије је да обично очекујемо да молекули боје учине ствари мање транспарентним. На пример, ако помешате плаво мастило за оловку у воду, што више мастила додате, мање светлости може да прође кроз воду", рекао је Хонг. "У нашем експерименту, када растворимо тартразин у непрозирном материјалу, попут мишића или коже, који иначе распршује светлост, што више тартразина додамо, материјал постаје јаснији - али само у црвеном делу спектра светлости. Ово је против онога што обично очекујемо од боја."

Истраживачи за процес кажу да је "реверзибилан и поновљив", при чему кожа враћа своју природну боју када се боја испере. У овом тренутку, транспарентност је ограничена на дубину у коју боја продире, али Хонг је рекао да би фластери са микроиглама или ињекције могле да убризгају боју дубље.

Поступак још није тестиран на људима и истраживачи ће морати да покажу да је безбедан за употребу, посебно ако се боја убризгава испод коже. Међутим, додају да овакво узбудљиво откриће отвара нове опције и за проучавање животиња.

image