Магазин

"Операција саксија": Амстердам се "бори" против превеликог броја саксија на улицама

"Оперција саксија" је назив који су холандски медији дали новим правилима које локалне власти Амстердама планирају да уведу. У питању је ограничавање броја саксија по становнику јер, како се наводи, толика количина саксија на улицама ремети квалитет живота и отежава приступ појединим зградама.
"Операција саксија": Амстердам се "бори" против превеликог броја саксија на улицама© Freepik/Kireyonok_Yuliya

Становници су негативно реаговали на намере власти у Амстердаму, која циља да се отараси великог броја саксија које се налазе на јавним местима. План је да сваком становнику буде дозвољено да напоље постави највише две саксије, направљене од "еколошки одрживог материјала" и постављене уз предњи зид зграде. "Одметнички вртови" пуни саксија на местима као што су паркинзи или испод дрвећа биће заплењени, наводи се у званичном саопштењу.

Како се наводи у званичном саопштењу, запуштене саксије су непривлачне, лоше за биодиверзитет и чине објекте мање приступачним за оне са помагалима за кретање и колицима.

За сада је обележено преко 900 "неприкладних" саксија, које су се осушиле и "више нису атрактивне". На њих ће бити залепљене налепнице са QR кодом и питањем: "Да ли припадам некоме? Усвоји ме!", а ако неко не одговори у року од шест недеља, град ће их уклонити.

Приоритет је смањење броја непотребних саксија на улицама, које становници немарно остављају и који не само да угрожавају приступачност зградама, стварају тензије међу комшијама, преноси "Гардијан".

Неки становници Амстердама су задовољни што град реагује на забринутост људи због претрпаних тротоара, али у исто време, неки сматрају да је било које питање које се тиче јавног простора шкакљиво. "Јавни простор је рањив - припада свима нама, али у исто време не припада никоме", рекао је Рогер Нојон, председник локалне групе "Voordestad" ("за град")".

"Тешко је са зеленилом, јер је добило свети ореол... Становници мисле да је све што има везе са зеленим добро. Али простор је важан за особе са хендикепом, који користе помоћне ходалице, особе са колицима," додаје.

Многи становници нису тако задовољни овом одлуком, истичући да је вечи проблем огромна количина јавног простора који заузимају напуштени или паркирани бицикли и балкони барова, као и отпад и утицај који на град има 22 милиона туриста који га посете сваке године. Неки сматрају да ово не би требало да буде тако компликован проблем, већ да, ако некоме саксија смета, само је помери у страну. Такође, многи сматрају да зеленило може бити само добра ствар за град и да није потребно уводити строга правила о томе.

image