Магазин

Ових 6 намирница вам могу помоћи у борби са првим знаковима старења

Када је реч о нези коже, већина нас се ослања на серуме, креме и друге производе. Али, зашто не бисмо у своју рутину уврстили и намирнице које помажу у борби са првим знаковима старења?
Ових 6 намирница вам могу помоћи у борби са првим знаковима старења© Canva / Polina Tankilevitch

"Поједине намирнице биљног порекла имају невероватну моћ у одржавању тонуса коже, захваљујући витаминима и антиоксидансима", навела је стручњак Патриша Пинто-Гарсија. "Конзумацијом ових намирница може се повећати еластичност коже, што ће допринети смањењу већ постојећих бора и спречавању настанка нових".  Које су то намирнице?

Црвена паприка бабура

Ово поврће је богати витамином Ц, који је природни антиоксиданс и који поспешује природну производњу колагена. Осим тога, у црвеним паприкама бабурама има и доста капсантина, који помаже кожи да направи природну баријеру за заштиту од сунчевих зрака. "Ове намирнице ће помоћи кожи да буде хидрирана, чврста и младолика", наводи Пинто-Гарсија.

Лубеница, парадајз, грејпфрут

Лубенице и друго воће и поврће црвене боје (попут парадајза и црвеног грејпфрута) је богато ликопеном - природним пигментом који је уједно и врло снажан антиоксиданс. Према речима стручњака, ликопен значајно доприноси бољем изгледу коже и враћа јој једрину, а може се пронаћи и у гоџи бобицама и шипку.

Броколи

Броколи је изузетно здраво поврће које помаже у превенцији Алцхајмерове болести, пружа организму потребну количину влакана, али и "пегла" боре. Кључ његове делотворности у борби са првим знаковима старења лежи у великој количини витамина Ц, који је укључен у процес производње колагена, појашњавају стручњаци.

Бадем

Ако нисте велики љубитељ поврћа, онда су бадеми прави избор за вас! "Они су сјајан извор здравих омега-3 масних киселина и витамина Е, који су јако важни за здравље коже", наводи Пинто-Гарсија. Истраживања показују да је утицај бадема на кожу жена у постменопаузи значајан, и да су први ефекти видљиви већ након 16 недеља.

Шаргарепа

Одмалена су нас учили да је шаргарепа сјајна за вид, али оно што нам нису говорили јесте и да је сјајна за враћање тонуса кожи. "Шаргарепа је богата бета-каротеном, који се претвара у витамин А, који је један од најважнијих састојака ретиноида - производа који се користе у борби са борама", наводи Пинто-Гарсија.

Црна чоколада

"Црна чоколада је богата полифенолима и антиоксидансима, а значи - одлична је за здравље коже", наводи пластични хирург Ентони Јун у свом ТикТок видеу. Ипак, важно је да проценат какаа у чоколади буде висок, односно најмање 70-ак процената. Многе студије су доказале анти-ејџинг ефекат ове врсте чоколаде и потврдили да она "брише" боре са лица за само 3 месеца, преноси Бест Лајф Онлајн.

image