Магазин

Џеф Безос открио 3 питања која руководиоцима могу помоћи да одаберу кандидата за посао

Обично руководиоци и регрутери питања током интервјуа постављају само кандидатима, али мултимилијардер Џеф Безос сматра да то није довољно. Они би требало да, паралелно, "попричају" и са собом и дају одговор на 3 важна питања.
Џеф Безос открио 3 питања која руководиоцима могу помоћи да одаберу кандидата за посаоGetty © Mario Tama

Остваривање компанијских циљева је један од најважнијих, али и најтежих задатака руководилаца, а њихов главни "алат" у достизању тог циља јесу запослени. Зато је јако важно да у тиму буду изузетни кадрови, који ће својим знањем и вештинама допринети напретку. Одабрати такве кандидате у мору просечних некада није лако, али је мултимилијардер Џеф Безос пронашао начин.

"Теоријa 3 питања" коју је осмислио Џеф Безос

"Теорија 3 питања", иако стара чак 26 година, и даље се користи, а од Безоса је "позајмљују" свакодневно и власници бизниса и регрутери широм света. Оно што је разликује од осталих метода јесте чињеница да се не постављају кандидатима, већ их послодавци поставе себи, како би олакшали процес запошљавања.

Питање #1: Хоћу ли се дивити овој особи

"Уколико се запитате коме се дивите, вероватно ће одговор бити - ономе од кога могу нешто да научим", написао је Безос у свом писму стејкхолдерима, у коме је поделио своја чувена 3 питања. Две особине које руководиоци највише цене (и којима се диве) јесу интегритет потенцијалног запосленог и његове лидерске способности, а уколико их он поседује, регрутер ће то сигурно приметити.

Питање #2: Хоће ли овај запослени подићи еифкасност организационог дела

"Лествица критеријума би континуирано требало да се диже", мишљења је Безос. Али, оно што у реалности јесте проблем што је запослене тешко мотивисати да увек буду на висини задатка и да и кроз неколико година једнако (и више) доприносе циљевима компаније. Зато је важно размишљати неколико корака унапред и проценити да ли је кандидат неко ко ће пружати вредност у континуитету.

Питање #3: У којој сфери би ова особа била звезда

Осим техничких знања и неопходних за обављањње посла вештина, било би пожељно да  запослени имају и неке неуобичајене таленте који су, потпуно невезани за посао. "Људи са специфичним талентима су изазов за колектив - они су често бунтовни, радикални и помало конфликтни, али поред свега тога - и право освежење за колектив", навео је Безос, а пренео Си-Ен-Би-Си. "Желите овакве људе у колективу."

image