Лепота која убија: Због чега је језеро Троицког најопасније језеро у Русији

Бајкалско језеро, Пећина страха, Мањпупуњор, Плато Путорана, Град мртвих - Русија врви од невероватних, мистичних дестинација. Свака од њих је посебна на свој начин, али ни једна није смртоносна као што је језеро Троицког.

Да бисте дошли до једног од најлепших руских језера потребно је да се запутите пут Кмачатке, а потом продужите и до старог вулкана Семјачик, који чине три мања вулкана - Палео, Мезо и Кајно Семјачик. У гротлу најјужнијег, Кајно Семјачика се и налази језеро Троицког, старо нешто мање од једног столећа.

Први пут језеро Троицког је уочено током експедиције 1946. године и тада оно није било ништа другачије од било ког другог језера. Међутим, када су истраживачи наредни пут посетили ово место, приметили су нешто необично: језеро је постало јарко тиркизне боје. Следећи пут, 2008. оно је поново променило боју и постало сивкасто.

Лепота Троицког језера одузима дах - у сваком смислу те речи

За потпуно неприродне боје воде "крива" је висока концентрација сумпора, а поред тога и абнормално висока количина соли за једно језеро - око 50 грама по литру, што је више него у морској води. Али, то није све: у Троицком језеру се налази и велика количина флуороводоничне киселине, чија су испарења изузетно токсична, а само једна кап може изазвати опекотине на кожи и разјести чак и метал.

Поред високих концентрација соли и киселина, ово вулканско језеро може се "похвалити" и високом температуром воде: у његовом већем делу она варира око 40. подељка Целзијусове скале, а у појединим местима достиже и 70. подељак! Овакви услови, наравно, не погодују ни једном организму на свету, па у језеру нема ни флоре, а ни фауне. Чак ни туристи који га посете немају жељу да се окупају.

Обилазак само уз посебне мере опреза и са безбедне дистанце

Због своје несвакидашње лепоте, туристима и истраживачима је ово језеро веома интересантно, али се обиласци организују само са безбедне удаљености и уз посебне мере опреза. Разлога за то има два: први - његова лепота видљива је само из птичје перспективе. Са обале вода изгледа мутно и губи своје јарке боје.

Други, далеко важнији, тиче се безбедности посетилаца: испарења која ветар може да нанесе на вас уколико стојите на обали могу изазвати оштећења дисајних путева и мучнину, а у појединим случајевима и озбиљно тровање испраћено отоком плућа и парализом нервног система, па чак и фатални исход.