Магазин

Зато кожа на врату стари брже од лица

Променe су неизбежне како старите, посебно када је у питању изглед коже - ипак, чини се да кожа на врату почиње да показује знаке старости пре него лице. Па, постоји прилично јасни разлози за то, кажу дерматолози.
Зато кожа на врату стари брже од лица© KATRIN BOLOVTSOVA/pexels

Старење са собом доноси велике промене што се тиче здравља, али и изгледа - први знаци су видиљиви на коси, јер се појављују седе власи, ноктима јер постају ломљиви и крти, а понајвише су уочљиви на кожи. Ипак, и кожа не стари подједако и примећује се да она на врату стари брже.

"Кожа на врату је тања од коже лица, због чега се брже примећује губитак еластичности. Врат има другачију васкуларну и неуронску 'дистрибуцију' и генерално је мање заштићен од лица", објаснила је др Дорис Деј.

Такође, кожа на врату "има мање лојних жлезда и мању подршку мишића испод, што може допринети бржем опуштању", истиче др Рамтин Касир.

Због излагања сунцу, ненаношења креме за сунчање, понављања покрета и савијања врата, уобичајено је да људи у средњим и каснијим тридесетим почну да примећују опуштање на врату.

"Говорим свим својим млађим пацијентима да ништа не изгледа лепше у педесетим од заштите од сунца у двадесетим", додаје др Деј.

Промене на врату могу почети да се појављује већ у касним 20 двадесетим иако стручњаци кажу да се чешће примећује касније - у четрдесетим, педесетим: "Ово се дешава као део природног процеса старења, што доводи до смањења производње колагена и еластина током времена. Како се протеини смањују, кожа губи чврстину и еластичност, што доводи до опуштања", наглашава дерматолог др Мариса Гаршик.

Еластичност коже

Квалитет еластичности коже у великој мери се приписује протеинима попут колагена и еластина, који се налазе у дермису, непосредно испод површине коже: "Еластичност се односи на способност коже да се растегне и затим врати у првобитни облик", објаснио је Касир.

Неколико фактора изазива губитак еластичности, укључујући старење, превише излагања сунцу, пушење, лошу исхрану и дехидрацију.

"Како старимо, тело производи мање колагена и еластина, а ови протеини такође могу бити оштећени факторима околине, што доводи до тога да кожа није еластична као некада", објашњава Гаршик.

Можете ли спречити губитак еластичности

Није тајна да на тржишту постоји тона козметичких производа који служе за затезање коже и спречавање опуштања. Док креме, лосиони и серуми могу помоћи у успоравању губитка еластичности коже, "њихова ефикасност зависи од састојака и колико их неко доследно користи", каже је др Денди Енгелман, дерматолошки хирург.

Ако неко жели да спречи опуштање коже на врату, постоји неколико животних навика, производа за негу коже и третмана. "Важно је редовно наносити крему за сунчање, дати предност хидратацији и користити производе са састојцима као што су ретиноиди, пептиди и хијалуронска киселина", саветује др Енгелман, а пише Хафпост. 

Иако ови производи не могу у потпуности да зауставе губитак еластичности, "они сигурно помажу вашој кожи да спречи губитак колагена и еластина и тако да побољшају њеног целокупни изглед", истиче др Гаршик.

Ако сте заинтересовани да покушате да утичете на опуштање коже на врату и утичете на еластичност коже, Гаршик каже да постоји неколико опција које бисте могли да размотрите. То може да укључује ласерске, локалне или хирушке третмане, а о свему томе треба прво поразговарати са дерматологом.

image