Магазин

Деца гејмери све више на мети сајбер криминалаца

Деца гејмери су све више на мети сајбер криминалаца, који популарне дечје игре користе као "мамац", показује ново истраживање. Број јединствених корисника на мети сајбер криминалаца порастао је за 30 одсто у првој половини 2024. године, саопштили су из компаније Касперски која је спровела истраживање о сајбер криминалу који таргетира младе гејмере.
Деца гејмери све више на мети сајбер криминалаца© Freepik

Истраживачи су открили да је било више од 6,6 милиона напада, од којих је већина била повезана са игрицама попут Мајнкрафта, Роблокса и Амонг Ас (Minecraft, Roblox, Among Us), а сајбер криминалци користе популарне игре како би преварили младе гејмере, често нудећи лажне скинове (одећа или оклоп за хероја у игрици који му побољшавају вештине) и награде у замену за личне податке.

Од 18 игара одабраних за ово истраживање, покренуто је више од три милиона покушаја напада под маском игре Мајнкрафт, која је одабрана вероватно на основу популарности игре међу гејмерима.

Стручњак за безбедност у компанији Касперски Василиј М. Косников, истиче да се веће стопе успешности напада могу приписати уоченим трендовима у области опште сајбер безбедности тако што прате популарне трендове и покрећу лукавије нападе, искоришћавајући тренутну агенду и креирајући мање очигледне шеме, уместо да користе генеричке нападе.

"Током нашег истраживања, видели смо да напади на децу постају уобичајени вектор активности сајбер криминалаца. Зато је важна едукација о сајбер хигијени и употреба поузданих решења за сајбер безбедност је неопходна у изградњи безбедности деце у онлајн окружењу, као и неговање њиховог критичког размишљања, као и одговорно понашање на мрежи и снажно разумевање ризика", нагласио је М. Колесников.

Како се у истраживању наводи, сајбер криминалци све чешће користе вештачку интелигенцију како би софистицираније персонализовали нападе уз помоћ аутоматизованих алата.
У истраживању се наводе и примери превара које су сада актуелне, а то су преваре злоупотребе игре Покемон ГО и игре Валорант, кроз које преваранти привлаче пажњу деце да би им украли акредитиве и податке о кредитној картици.

Како да заштитите вашу децу на мрежи

  • Важно је да родитељи имају отворену комуникацију са својом децом о потенцијалним ризицима са којима се могу суочити на интернету и поставе строге смернице како би осигурали њихову сигурност.
  • Помозите свом детету да изабере јединствену лозинку и трудите се да је повремено мењате.
  • Поставите јасна правила о томе шта могу и шта не могу радити на интернету и објасните зашто сте их увели. Ова правила треба ревидирати како дете расте.
  • Уз посвећене апликације за дигитално родитељство, родитељи могу ефикасно заштитити своју децу у онлајн и офлајн свету. Ове апликације помажу одраслима да обезбеде сигурно и позитивно дигитално искуство за малишане постављањем здравих навика, заштитом од непримереног садржаја, балансирањем времена проведеног за екраном и праћењем физичке локације деце.
  • Да бисте заштитили дете од преузимања било каквих злонамерних датотека током гејминг искуства, саветује се да се инсталира поуздано сигурносно решење на њихов уређај.

image