Брескве или шљиве - шта је боље јести према мишљењу стручњака

Иако брескве и шљиве потичу из исте породице, ипак имају нутритивне разлике - једно воће нуди више витамина Ц, док се друго истиче по значајном садржају влакана.

Сезона је брескви и шљива, те је заиста тешко да крај лета замислимо без ових хранљивих и здравих намирница. Требало би да их уврстимо у наше јеловнике, баш сада када су "на снази", јер имају велике користи за здравље: "И брескве и шљиве су богате витаминима, само што брескве обезбеђују нешто већу количину витамина Ц, који подржава здравље имунитета и утиче повољно на кожи", каже дијететичар Кели Спрингер и додаје:

"С друге стране, шљиве се препоручују због већег садржаја влакана, па утичу на варење и здравље црева". Такође, садрже сорбитол, шећерни алкохол који помаже у ублажавању затвора. Зато се суве шљиве, које су заправо дехидриране шљиве, саветују за ублажавање опстипације", појашњава, а пише Фоксњуз. 

Обилују витаминима и минералима

Шљиве, посебно суве, обилују магнезијумом, витамином К и калијумом, па значајно доприносе здрављу костију. Њихова кора има опор укус који помаже да контролишемо ниво шећера у крви, а такође чува тело од разних запаљења. 

Брескве су богате калијумом и у једној воћки средње величине има 8 одсто дневне препоручене количине. Ово освежавајуће воће утиче и на расположење, јер подстиче лучење хормона задовољства. Брескве су богате бета каротеноидима - супстанцом која се такође налази у шаргарепи и побољшава опште здравље очију. Такође смањује ризик од разних болести попут глаукома, катаракте и ноћног слепила.

Шта избрати - бреске или шљиве

Дијететичари су јасни - и брескве и шљиве су добре за организам, али у ограниченим количинама.

"Такође, брескве имају више витамина А него шљиве, што значи да су боље за вид и здравље имунитета, али шљиве садрже антоцијанине, који помажу у смањењу упале. Изабрати брескву или шљиву заиста се своди на личне преференције", истиче др Крис Мор.