Магазин

Како су ТикТок и пандемија навели читаву генерацију младих да се плаше за своје здравље

Здравствена анксиозност, позната као хипохондрија, добија нови облик захваљујући огромном извору садржаја о здрављу и болестима на друштвеним мрежама. Стручњаци сматрају да брига о здрављу прелази у опсесију и невероватан страх код неких људи, посебно младих, а да су главни "кривци" платформе попут ТикТока и Инстаграма.
Како су ТикТок и пандемија навели читаву генерацију младих да се плаше за своје здравље© Freepik/Freepik

Свако од нас је барем једном унео своје симптоме у интернет претраживач, па затим добио резултате који указују да нешто "мало", попут главобоље, може да буде симптом врло озбиљног здравственог проблема. Неки ту одлуче да се зауставе, док други наставе да истражују, "упијају" на стотине различитих информација, користе друштвене мреже да потврде сумње, све док себе не увере да су заправо врло болесни.

Изненадни бол у руци може постати извор здравственог страха који доминира неколико сати у дану, нови младеж може бити повод за вишечасовну претрагу о раку коже, а млади који читају о другим младим људима који се "изненада тешко разболе" одмах осећте анксиозност и верују да су они "следећи на реду".

Ово су само неки од примера на који начин дигитално доба мења нашу свест о здрављу.

Са огромном количином здравствених информација доступних на мрежи и безбројним виралним ТикТок клиповима о "знацима упозорења" за било које стање, није ни чудо што стручњаци верују да је здравствена анксиозност у порасту.

А посебно је распрострањена међу младим људима, који су активнији на интернету. Чини се да постоји и прилив извештаја о погоршању здравља млађих људи - дијагнозе рака за особе млађе од 50 година, на пример, порасле су за 24 процента у две деценије, а овакви статистички подаци очигледно погоршавају страхове.

Од ТикТока до здравствене анксиозности

Интернет и друштвене мреже учиниле су огромне количине медицинских информација (као и дезинформација) лако доступним. Иако ово неке људе може подстаћи да преузму бригу о свом здрављу, то их такође излаже најгорим могућим исходима, што доводи до појачаног страха од симптома који првобитно можда нису толико озбиљни.

Последњих година је генерално је повећана колективна свест о здрављу, али ово је донело и негативне стране. На пример, интересовање за здраву исхрану може лако да еволуира у нешто интензивније. Са сталним подсетницима да се здраво хране, вежбају и избегавају стрес, људи могу постати претерано опрезни у погледу свог здравља, што може довести до преокупације потенцијалним болестима, чак и када је ризик врло мали.

Процват велнес технологије такође је оптерећење. Многи производи, првобитно дизајнирани да помогну људима да прате здравље, могу лако постати увод у озбиљну здравствену анксиозност.

"Носиви паметни уређаји и апликације могу бити корисне алатке за унапређење здравља, али такође могу подстаћи опсесивно фокусирање на телесне функције, као што су откуцаји срца или обрасци спавања, претварајући нормалне флуктуације у повод за анксиозност", каже др Луиз Годард Кроули за "Индепендент".

Наравно, ту је и пандемија, која је оставила последице на став људи према здрављу. Константно објављивање нових информација о вирусу, заједно са последицама веома заразне и понекад смртоносне болести, довела је до широко распрострањеног страха - па тако и ослањања на интернет и друштвене мреже. Од тада, многи људи имају потребу да стално и пажљиво прате симптоме.

Шта можете урадити

Постоје начини да се обуздате и контролишете понашање ако мислите да патите од здравствене анксиозности - све док можете да препознате да је то оно са чим се борите.

Први важан савет: Избегавајте тражење дијагнозе преко интернета. Ова радозналост ће готово увек довести до веће анксиозности. Уместо тога, потражите савет од лекара.

Затим, покушавајте да радите на препознавању и изазивању мисли које могу лако да вас "увуку" у нове бриге, као што је пребрзо доношење закључака о свом здрављу. Фокусирајте се на одржавање здравог начина живота уз редовно вежбање, уравнотежену исхрану и адекватан сан. На крају, ако осећате да здравствена анксиозност потпуно управља вашим свакодневним животом, разматрајте разговор са професионалцем који има искуства са овом врстом анксиозности.

image