Неуронаучници се клоне ових навика јер штете мозгу

Мозак, најзначајнији део нервног система је заправо једна велика мистерија - просечна маса одраслог човека износи 1.350 грама, а тајне које носи са собом и које су предмет великих изучавања су безграничне. Ипак, постоје утврђене препоруке и смернице које иду у корист здравља мозга, а ево које предлажу научници.

Хранимо се здравије како би организам обезбедили корисним материјама, вежбамо како би тело одржали у што бољој форми. Али шта је са мозгом, како њему посвећујемо пажњу?

Телефон одмах након буђења је лоша идеја 

"Све утиче на наш мозак било да је у питању храна коју једемо или ствари које читамо или гледамо", наглашава неуронаучница Емили Мекдоналд и саветује да се канимо мобилног телефона чим отворимо очи: "Садржај који конзумирате током овог времена имаће већи утицај на ваш начин размишљања и пореметити допамин до краја дана", каже, а пише Мирор.

Са овим је сагласна и стручњак за спавање Роузи Дејвидсон објашњавајући да је наш мозак "опуштенији и подложнији" када се пробудимо.

"Конзумирање садржаја са телефона одмах по буђењу може снажно утицати на расположење и начин размишљања током дана. Када се пробудите, одвојите неколико тренутака да удахнете пре него што посегнете за уређејем".

Одређене мисли погоршавају ментално здравље

Научница је такође рекла да би негативан самоговор могао имати велик утицај на мозак, него што мислимо. Иако ово може звучати очигледно, она је нагласила да мисли које се понављају утичу на искривљена мишљења о себи или чак погоршају стања попут депресије.

Храна коју једемо може изазвати велике проблеме

Уколико се наши оброци заснивају на јелима која су високо обрађена, и при томе не уносимо намирнице богате витаминима и минералима, онда би ово били сигнали за узбуну, наглашава Емили.

"Према мом искуству, храна богата рафинисаним шећерима и транс мастима је посебно штетна за здравље мозга када се конзумира ујутру. То укључује слатке житарице, пецива и обрађене плочице за доручак. Када започнете дан са таквом храном, то доводи до брзог скока нивоа шећера у крви, праћеног потом наглим падом. Ова флуктуација отежава концентрацију и јасно размишљање. Увек препоручујем да започнете дан храном богатом здравим мастима, протеинима и сложеним угљеним хидратима. У току дана уносите храну богату омега-3 масним киселинама, као што су лосос, ланено семе и ораси, јер је познато да утичу на здравље мозга. Поред тога, воће и поврће богато антиоксидансима, попут боровнице, спанаћ и броколи могу помоћи", слаже се и нутрициониста Хелен Бел.