Алати са вештачком интелигенцијом би у будућности могли коштати и по неколико хиљада долара

Месечна претплата за ЧетГПТ, најпознатији софтвер са вештачком интелигенцијом, данас кошта тек 20 долара. Међутим, многи се питају хоће ли цене "паметних" алата увек бити (релативно) ниске. ОпенАИ тврди да неће.

Вештачка интелигенција је све паметнија и бржа, а њен незаустављив напредак би, по мишљењу челника ОпенАИ компаније, која је једна од пионира у овој бранши, требало да испрати и повећање цена алата. Неке цене остаће у разумним границама, али ће зато поједини софтвери коштати право мало богатство. Али, са разлогом.

Тајни пројекат "Јагода" би могао да кошта чак 2.000 долара

ОпенАИ је, на недавно одржаном интерном састанку, представио тајни пројекат "Јагода", у који су имплементиране способности самосталног закључивања које су веома сличне људским. "Јагода" је фокусирана не само на то да генерише одговоре на основу корисничких упита, већ и да унапред планира разне сценарије интеракције са корисницима и аутономно претражује интернет за што боље и детаљније одговоре.

Ипак, овај софтвер, за разлику од најпопуларнијег производа компаније, ЧетГПТ-а, неће бити у прилици да користи свако, већ само они који су спремни да на месечном нивоу издвоје позамашну своту новца. О ком износу се тачно ради? Челници ОпенАИ, како преноси портал Информејшн, разматрају да цена коришћења "Јагоде" буде 2.000 долара, али коначна одлука још увек није донета.

И Орион, наследник ЧетГПТ-4о, ће коштати папрено

Упоредо са пројектом "Јагода", ОпенАИ је развијао још један мултимодални језички модел - Орион, који би требало да "наследи" ЧетГПТ-4о, који је лансиран средином маја текуће године. Како преноси портал Информејшн, "Јагода" је коришћена чак и за усавршавање Ориона и отклањање халуцинација и других грешака у раду софтвера.

Огромни трошкови са којима се компанија сусрела током развијања ових АИ алата одразила се и на њихову цену. Ипак, у овом тренутку се не зна колико би Орион могао коштати, а једино што се зна је да неће бити повољан као ЧетГПТ-4о, за који месечна претплата износи 20 долара. Колико ће корисника "отписати" ОпенАИ због баснословних цена, преостаје да видимо, али је једно сигурно - квалитетни софтвери ће увек наћи своје купце.