Магазин

Време је да припремите свој аутомобил за јесен: Ове смернице вам у томе могу помоћи

Акумулатор, уље, брисачи, патоснице - шта све треба да се провери или замени на аутомобилу сада када је јесен већ стигла? И колико је заправо важно припремити четвороточкаша за овај прелазни период?
Време је да припремите свој аутомобил за јесен: Ове смернице вам у томе могу помоћи© Canva / pixelshot

Аутомобили у прелазном периоду захтевају посебну бригу, а од тога колико сте свог четвороточкаша припремили за хладније и кишовито време зависи и поузданост возила, али и његов изглед. Ова припрема не мора нужно подразумевати велика улагања или пуно потрошеног времена, а којих се смерница треба придржавати - објаснили су стручњаци.

Обавезно проверите гуме, иако још увек није "сезона" зимских пнеуматика

Замена летњих гума зимским препоручљива је од 1. новембра. Међутим, то не значи да треба чекати баш тај датум да проверите пнеуматике, и то из два разлога: први - тих дана ће бити немогућа мисија резервисати термин код вулканизера, а други - чак и сада, када су коловози мокри, зимска гума пружа много бољу стабилност аутомобила, а самим тим и већу безбедност у вожњи.

Сада је право време за проверу акумулатора

Сервисери саветују да се акумулатор уз помоћ посебних уређаја проверава барем једном годишње, и то управо у време када температуре почну да опадају. Касније, када температуре оду у минус, може бити касно - ћелије акумулатора могу потпуно да се испразне, а ви останете заглављени на паркингу, далеко од куће. Трошак шлепања аутомобила и куповине новог акумулатора ће сасвим сигурно бити већи од цене провере.

Време је и за проверу свих течности у аутомобилу

За "здравље" аутомобила је посебно важно да он увек има довољну количину свих неопходних течности - почевши од течности за брисање ветробранских стакала, па све до уља у мењачу и серво волану. Јесен је идеално време да проверите уколико је које течности преостало и замените или допуните резерве. Што се течности за чишћење стакала тиче - није згорег ни да једну флашу или кесу убаците и у гепек, да се нађе.

Прегледајте каросерију и потражите евентуална оштећења

Каросерија је један од најосетљивијих делова аутомобила, посебно у јесењим и зимским условима. Како бисте превенирали појаву корозије на свом четвороточкашу, добро га прегледајте са свих страна (и одоздо), а уколико уочите неке пукотине, огреботине и слична оштећења - санирајте их самостално или закажите сервисирање код аутолимара, који ће се обринути да аутомобил изгледа као нов.

Замените брисаче ако је то потребно - они су важнији него што мислите

Многи возачи занемарују брисаче и тиме ризикују своју безбедност у саобраћају. У кишним месецима који су пред нама они играју јако важну улогу: ту су да нам омогуће да јасно видимо пут пред собом. Метлице брисача се могу купити на готово свакој пумпи и у боље опремљеним радњама, нису скупе, а и јако лако се мењају. Зато немојте чекати да се они потпуно истроше, већ их замените сада, да током јесени будете мирни.

Поставите гумене патоснице

Када је реч о ентеријеру аутомобила, ту нема много посла: најважније јесте да летње, платнене патоснице замените зимским, односно гуменим, преноси портал Нешнал Диспеч. Ово ће вам олакшати чишћење аутомобила изнутра - гумене патоснице можете једноставно "испушкирати" у било којој самоуслужној перионици и одмах их вратити унутра. Са летњим то није случај - оне се морају и осушити пре враћања. 

image