Природна замена за Оземпик: Да ли су љуспице псилијума заиста делотворне у борби са вишком килограма

Популарност Оземпика и сличних "магичних" лекова за мршављење је, рекло би се, у протеклих неколико месеци достигла свој врхунац. Али, може ли се исти (или макар сличан) ефекат постићи природним путем? Научици кажу да може и то уз помоћ чудотворних љуспица псилијума.

Заговорника Оземпика, Веговија и других медикамената има много, али ништа мање нема ни њихових противника. Истина, ово не изненађује, премда на површину испливава све више и више нежељених дејстава овог "чаробног штапића" за губитак нежељених килограма: код неких они изазивају превремено старење коже лица, код неких - мучнине, а поједини су се лекарима обраћали чак и са парализом стомака. 

Да ли је псилијум здравија алтернатива Оземпику или је то само мит 

"Љуспице псилијума, како поједине сугеришу студије, могу значајно допринети здравом губитку нежељених килограма и бити сјајна основа за здраву дијету", навела је доктор Памела Пик у интервјуу за портал Бест Лајф. "Псилијум се показао јако добро нарочито код пацијената који муче муку са гојазношћу", додала је она. 

Ипак, оно што је важно јесте имати на уму да постоји разлика у механизмима дејства љуспица псилијума и Оземпика и сличних лекова. Псилијум циљано делује на гастроинтестинални тракт, стварајући лажну слику да је он пун, чиме се смањује апетит, док Оземпик опонаша хормон ГЛП-1 и "гађа" центре за апетит у самом мозгу, привремено их гасећи.

Двоструки ефекат: Захваљујући чему су љуспице псилијума заправо делотворне

Љуспице псилијума су богате лако растворљивим влакнима која, када се нађу у стомаку, функционишу по принципу сунђера, упијајући течности све док потпуно не набубре. Вискозно једињење које се тако формира успорава процес варења и апсорпције хране, чиме се спречавају осећај глади, а самим тим и преједање.

"Овај механизам постепено утиче на то да особа смањи количину хране коју уноси у организам, захваљујући чему долази и до губитка нежељених килограма", објаснио је саветник за исхрану и фитнес, Крис Мор. Осим тога, влакна из псилијума подстичу и пражњење црева, односно дефекацију, чиме се постиже двоструки ефекат.