Магазин

Камен вредан милион евра жена користила као држач за врата

Испоставило се да је комад "каменa" који се деценијама користиo као подупирач за отворена врата у једној кући у Румунији заправо вредно благо, старо између 38 и 70 милиона година.
Камен вредан милион евра жена користила као држач за врата© ChatGPT

Камен тежак 3,5 килограма пронашла је старија жена у кориту потока у Колци, донела га кући и користила као предмет за домаћинство, не слутећи колико је камен драгоцен. Оно што је био обичан "држач за врата" је заправо један од највећих нетакнутих комада ћилибара на свету, за који је процењено да вреди око милион евра.

Интересантно је да ни пљачкаши који су својевремено обили кућу нису помислили да овај камен може бити вредан, те су га оставили. Након што је жена преминула, рођак који је наследио њено имање посумњао је да би камен могао бити нешто много важније него што испрва делује.

Када је сазнао да је у питању вредан ћилибар, продао га је румунској држави, која је дала да га процене стручњаци у Историјском музеју у Кракову у Пољској, преноси "Сајенс алерт".

Према овим стручњацима, ћилибар је вероватно стар између 38 и 70 милиона година. "Његово откриће представља велики значај и на научном и на музејском нивоу", рекао је за медије Данијел Костаче, директор Покрајинског музеја Бузау.

Камен је класификован као национално благо Румуније, а нови "дом" му је у Покрајинском музеју Бузау, округ где је првобитно пронађен - али овог пута се сигурно не користи да би придржавао врата.

Ћилибар је смола дрвета из прошлости, стара милионима година. Временом, високо вискозна супстанца се фосилизира у чврст материјал жућкасте нијансе. У Румунији, комади ћилибара се могу наћи око села Колти у пешчару са обала реке Бузау, где се копао око 1920. године. Овај ћилибар је познат и посебно цењен због широког спектра дубоких, црвенкастих нијанси.

image