Проглашена "Најбоља земља на свету" - висока места заузимају европске земље, а ево где је Србија

Према квалитету живота, инфраструктури, пословању и бројним другим факторима је процењено неколико десетина земаља широм света, али једна се посебно истиче према својим предностима, по чему је освојила прво место.

Анализа је користила ставове више од 17.000 људи широм света како би проценила колико је свака држава рангирана по категоријама, укључујући моћ, отвореност за пословање и културни утицај.

Јапан, који се попео за четири места у једној години, био је на другом месту због својих високих позиција у категоријама предузетништва и покретача.

САД се налази на трећем месту најбоље рангираних, два места више од прошлогодишњег рангирања. САД је број један за снагу и агилност, број два за предузетништво и број три за културни утицај.

Остале земље у првих 10 су Канада, Аустралија, Шведска, Немачка, Велика Британија, Нови Зеланд, Данска.

На врху листе је Швајцарска, која је на првом месту скоро сваки пут од 2017. године. У извештају се наводи да је "запажен учинак у три најтеже подкатегорије: квалитет живота, предузетништво и друштвена сврха."

Стабилност земље очигледна у областима као што су политика, економија, образовање и иновације, и да је високо рангирана у многим повезаним атрибутима анализе најбољих земаља. На основу перцепције испитаника, Швајцарска заузима друго место у подкатегоријама за економску и политичку стабилност.

Швајцарској се приписује њен "невероватан образовни систем" као главна заслуга за неке од инжењерских производа по којима је Швајцарска најпознатија, попут мостова и сатова. Висок квалитет живота у Швајцарској је процењен према ниској стопи криминала и добрим транспортним системом.

Ова земља се такође сматра најбезбеднијом међу онима који су оцењивали, а рангира се као најмање корумпирана нација међу онима у анализи најбољих земаља.

На местима од 11 до 25 су Норвешка, Француска, Холандија, Сингапур, Италија, Кина, УАЕ, Јужна Кореја, Шпанија, Финска, Аустрија, Исланд, Белгија, Ирска и Катар.

На другој половини табеле биле су земље из Африке, Блиског истока, Јужне Америке и источне Европе.

Украјина је претрпела највећи пад у рангу, пала је са 68. места на 80. за само годину дана. Русија се у међувремену попела се за једно место на ранг листи, попевши се са 37. на 36. место.

Затим следе Азербејџан, Иран, Казахстан, Хондурас, Камерун, Алжир, Либан и Белорусија.

Србија се налази на 88. месту. "Србија је мала држава у централно-југоисточној Европи чија је историја временска линија европских ратова који датирају из средњег века. Савремена Србија одражава нејасноће и противречности модерне Европе - културно богате, релативно развијене економски, али вођене регионалним ривалствима и етничким тензијама", стоји у извештају. 

Недавни глобални догађаји су у великој мери променили рангирање нација, посебно на Блиском истоку.

Рат између Израела и Хамаса приморао је Израел да падне за 10 места у односу на прошлу годину, наводи "Дејли мејл". Као резултат тога, перцепција о посвећености Израела људским правима, његовој политичкој стабилности и његовој прилагодљивости, ове године је значајно опала.