Скратите трајање прехладе код деце уз помоћ једноставног трика, саветују научници

Прехладе посебно тешко падају родитељима мале деце, али су научници открили да један раствор може скратити трајање овог стања за најмање два дана. У помоћ родитељима "прискаче" раствор који се лако може направити код куће или купити у било којој апотеци, а не садржи никакве антибиотике или друге медикаменте.

Деца вртићког и школског узраста просечно се, на годишњем нивоу, разболе између 10 и 12 пута, показују истраживања научника. За стање прехладе и друге волести респираторног система постоје бројне медикаментозне терапије, које укључују и лекове на бази парацетамола и ибупрофена, али ма колико они делотворни били у смањивању интензитета симптома, они никако не утичу на то да се трајање болести скрати. 

Научници експериментисали са раствором који се може направити и у кућним условима

Недавно истраживање научника из Единбурга, у коме се као терапија користила слана вода, односно физиолошки раствор, могло би направити револуцију у лечењу прехладе код деце. У експерименталној студији учествовало је 301 дете са прехладом, а малишани су били подељени у две групе: једној су родитељи укапавали по три капи раствора у ноздрве најмање четири пута дневно, док је друга група лечена уобичајеним методама.

Резултати су запањујући: Раствор делује и скраћује трајање прехладе

Након неколико дана експерименталне студије научници су се запањили резултатима: код деце којима су родитељи укапавали у нос физиолошки раствор прехлада је прошла за просечно шест дана, док је код малишана из друге групе, који су лечени другим лековима, она траја најмање два дана дуже, односно просечно осам дана, преноси Њујорк Пост. "Осим тога, деци која су користила овај раствор било је потребно мање лекова током болести", закључио је доктор Стив Канингем.

Лечење физиолошким раствором није новина у свету

Главни истраживач и вирусолог Сандип Рамалингам примећује и да ова метода лечења прехладе није новина у свету медицине, те да је једна од уобичајених пракси код становништа Јужне Азије. Ово истраживање послужило је као доказ да се физиолошки раствор може примењивати и глобално, те да је ово делотворно и сигурно решење којим се симптоми прехладе код деце могу ублажити, а време трајања болести значајно редуковати.