Магазин

Петак 13: Зашто се овај дан сматра баксузним

"Нешто ће се лоше догодити" посебно важи за петак 13. и много је сујеверја распрострањеног на овај дан - толико да постоје случајеви да људи неће да изађу на улицу или оду на посао. Попут ситуација када црна мачка пређе пут и разбијања огледала, идеја о дану који може донети несрећу је дубоко усађена - чак иако многи не могу да објасне зашто.
Петак 13: Зашто се овај дан сматра баксузнимGetty © picture alliance / Contributor

Многи данас верују да ће им се догодити нешто лоше, јер то доноси "судба клета данашњег дана". Статистике кажу да куповина или продаја некретнина опадне током петка 13, а неке фирме за организацију венчања дају специјалне попусте. Такође, и берза затаји, те су честа одбијања да се изврше нове трговине на овај озлоглашени дан.

Као и многа сујеверја која су се развила током времена и у различитим културама, тешко је прецизно одредити порекло и веровања на петак 13. Оно што знамо, јесте да су и петак и број 13 у одређеним културама кроз историју сматрани несрећним.

У својој књизи Extraordinary Origins of Everyday Things, Чарлс Панати прати концепт проклетих уназад до нордијске митологије, када је Локи, бог несташлука, срушио капију на банкету у Валхали, чиме је број присутних богова достигао 13.

Из Скандинавије, објашњава Панати, сујеверје се затим проширило на југ Европе, поставши добро успостављено дуж Медитерана почетком хришћанске ере. Ту је узнемирујућа снага бројева зацементирана кроз причу о Тајној вечери, којој су присуствовали Исус Христ и његови ученици на Велики четвртак. Тринаести и најозлоглашенији гост који је стигао, Јуда, био је ученик који је издао Исуса, што је довело до његовог распећа на Велики петак.

У библијској традицији, концепт "несрећног петка" сеже чак и даље од распећа: каже се да је петак дан када су Адам и Ева јели забрањено воће; дан када је Каин убио свог брата Авеља; дан када је срушен Соломонов храм; и дан када је Нојева барка запловила у Велики потоп.

Могуће је и да је роман Томаса Лосона из 1907. Friday, the Thirteenth одиграо значајну улогу у ширењу сујеверја. У роману, бескрупулозни берзански брокер користи сујеверје како би креирао панику на Вол Стриту на петак 13.

Премотавамо у осамдесете када се појављује убица под маском у франшизи филма "Петак 13.", односно овај датум добија и свој филм. Затим је дошао роман Дена Брауна из 2003. "Да Винчијев код", који је помогао популаризацији нетачне тврдње да је сујеверје настало хапшењем стотина припадника витезова темплара у петак, 13. октобра 1307. године, пише Си-Ен-Ен.

Пагани и Тејлор Свифт

Упркос увреженом веровању да је петак 13. дан који доноси несрећу, дубље истраживање открива да су и петак и број 13 дуго били симболи среће, посебно у паганским временима. Такође, петак је дуго био срећан дан за венчања у многим европским културама. Посебно позитиван поглед дала је певачица Тејлор Свифт, која сматра број 13 својим срећним бројем и може се рећи да је почела да мења перцепцију овог "несрећног" датума.

image