Магазин

Зашто уши и нос изгледају веће како старимо

Истина је да уши и нос могу изгледати веће како старимо а стручњаци кажу да није у питању њихов раст у позним годинама што многи мисле и чуде се, већ да делом гравитација учини своје.
Зашто уши и нос изгледају веће како старимо© karlyukav/freepik

Године утичу на здравље и изглед, и промене су више него очигледне, а једна од њих је и та што носи и уши делују веће: "За почетак, нос и уши заправо не расту. Изглед носа се мења зато што, како старимо, наша производња колагена опада", каже др Џејкоб Ринкинен, пластични хирург и додаје:

"С временом, гравитација чини своје, а производња колагена се смањује, што доводи до смањења еластичности коже. Врх носа се више спушта, што ствара илузију да је дужи, и почињу да се виде коштана избочина јер губите меко ткиво или масноћу око костију и хрскавице".

Дакле, нос може изгледати мало дужи када се врх опусти, а кошчата избочина коју неки људи имају на врху носа може постати израженији.

"Што се тиче носа, имате коштану, мишићну и кожну структуру, као и хрскавицу. Како старите, кости се постепено ресорбују, па губите део те коштане структуре, а све почиње да се спушта под утицајем гравитације. Дакле, ваш нос може почети да виси, јер сте изгубили доста тих структурних елемената", каже др Муниб Шах, дерматолог, а пише Хафпост. 

Када је реч о ушима, само један њихов део се мења с временом - ушне ресице. "Гравитација временом утиче на њих, а меко ткиво у њима губи тонус и еластичност како старимо. Ово је посебно изражено код људи који су цео живот носили тешке минђуше", каже др Џефри Маркус.

Иако дужи режњеви могу створити утисак да су вам уши порасле, Маркус објашњава да је то само трик за око.

"Уши достижу око 90 одсто своје одрасле величине до осме или девете године, због чега многи деца изгледају као да имају велике уши, јер им оне расту брже од остатка тела. Ако измерите уши десетогодишњаку и његовим родитељима, често ће бити исте величине. Уши не расту до краја живота. Једноставно не расту", каже он.

Може ли се то спречити

Добра вест је да уши не расту како старимо, а избегавањем ношења тешког накита можете, у теорији, спречити растезање. Али осим тога, нема много шта можете учинити да се борите против гравитације.

Да ли можете спречити да се нос "спусти"

Ограничење излагања сунцу помоћи ће да одржите његову еластичност и производњу колагена, кажу стручњаци. Такође, ако вас више брину боре око носа него сам нос, он препоручује да се посаветујете са стручњаком око третмана.

image