Колико је заиста лоше узимати витамине на празан стомак

Колико је добро или лоше пити витамине на празан стомак зависи од неколико фактора, а један од њих је како их тело прихвата. На пример, витамине А, Д, Е и К је пожељно узети после јела, јер могу иритирати стомак, а њихова ефикасност се повећава ако се конзумирају уз храну која садржи здраве масти.

Узимање суплемената ујутру је добра стратегија да останете доследни, али ако то радите на празан стомак, онда постоји вероватноћа да ће се одразити на стомак. Пре него што посегнете за витамином, важно је знати како га ваше тело апсорбује: "Потребно је утврдити да ли су витамини растворљиви у води или мастима" каже Кристал Скот, дијететичар.

Витамини растворљиви у води укључују витамин Ц и Б-комплекс витамине, према Харвардској школи јавног здравља. Ови витамини се брзо апсорбују у организму и не складиште се. Са друге стране, витамини А, Д, Е и К сматрају се растворљивим у мастима и складиште се у ткивима.

"Ако узимате витамине растворљиве у води, попут Б витамина и витамина Ц, можете их узимати на празан стомак. Вероватно неће изазвати никакве гастроинтестиналне проблеме. За витамине растворљиве у мастима потребно је да их узмете са храном, и то због реапсорпције", објашњава Скот.

Витамин растворљив у мастима је најефикаснији када се узима уз храну која садржи масти. Ово омогућава да се витамини складиште у телу, јер иначе ће хранљиве материје проћи кроз дигестивни систем без апсорпције.

Колико је заиста лоше узимати витамине на празан стомак

Све се своди на врсту витамина и на то како их тело подноси. Витамини растворљиви у води су прихватљиви на празан стомак, све док не узимате превише. Али ако имате проблема са стомаком онда је препорука и њих да узмете бар уз мале залогаје, као што су пар кришки јабуке или тост. Ако не успете да једете ујутру, промените време и покушајте да узимате витамине увече, саветују стручњаци. 

Ризици узимања витамина на празан стомак

Узнемирени стомак је уобичајена нуспојава након узимања витамина без хране. Како витамини пролазе кроз црева, стомак се може иритирати ако нема ничега што би га "обложило", као што је храна, према Кливлендској клиници. Ово се спречава тако што ћете узети пар залогаја пре конзумирања суплемената. Узнемирени стомак прате и нежељени ефекти као што су мучнина, повраћање и дијареја.

"То не значи да морају да се једу обилни оброци, може и нешто мало само да би се избегла иритација", каже Скот, а пише Лив стронг.

Такође, нутрициониста препоручује да добро погледате колико суплемената узимате и размислите о томе да их поделите у току дана како бисте избегли непријатности. Наравно, које суплементе треба да користите, знаћете после разговора са лекаром.