Одмеравање снага: Ова риба себе посматра свој одраз пре него што нападне противника

Истраживачи су открили да једна мала тропска риба пажљиво посматра свој одраз у огледалу пре него што нападне другу рибу, што сугерише да имају софистицирану самосвест и способност доношења стратешких одлука. Ово им помаже да одреде да ли друга риба представља велику опасност.

Врло мали број животиња може себе да препозна у огледалу, а сада је откривено да неке ово могу да користе да донесу одлуке о борби, што им помаже у опстанку. Плава риба усњача чистач - територијална риба коралног гребена отприлике величине прста - била је прва риба која је пре неколико година прошла "тест огледала", у коме се различите врсте животиња поставе пред огледало, како би се проценило да ли могу да схвате да је то тело њихово, а не нека друга животиња.

Сада, нова студија је открила да ова риба не само да зна када гледа у себе, већ заправо користи свој одраз да упореди величину сопственог тела са величином потенцијалне претње. 

"Наша студија је утврдила да је риба чистач прва нељудска животињу за коју је показано да поседује овакву самосвест", рекли су истраживачи са Универзитета Осака Метрополитан у Јапану у свом извештају, преноси "Дејли мејл". Радили су две врсте тестова на 15 риба чистача. Свака риба је тестирана појединачно, а први тест је проценио спремност рибе да крене у напад. Истраживачи би им унутар акваријума показали слику друге рибе, која је била или 10 одсто већа или мања од праве рибе.

Без обзира на величину риба на фотографији, рибе у акваријуму би је напале.

Затим су истраживачи тестирали да ли ће присуство огледала утицати на одлуку рибе да се бори, па су поновили први тест док су риби дали прилику да себе претходно погледа у огледалу. Овог пута, истраживачи су открили да су живе рибе проверавале свој одраз пре него што су одлучиле да ли да се боре или не, а чини се да је то утицало на њихов избор.

Након што су се погледале у огледало, рибе су напале само слику мање рибе - не и веће. Ово сугерише да су се рибе свесно упоредиле са претњом, процењујући колики је ризик од пораза пре него што донесу одлуку.

"Ово је било неочекивано, јер смо до сада имали утисак да ова риба увек показује агресију према ривалима, без обзира на величину", рекао је тим истраживача.

Ово је први пут да је животиња која није човек показала нека ментална стања - као што су свест о сопственом телу тела, стандарди, намере и циљеви - која су елементи свести о сопственом унутрашњем стању.

Али у океану нема огледала, што доводи до питања: како су чистачи развили ову јединствену вештину током еволуције?

"Резултати да рибе могу да користе огледало као алат могу помоћи да се разјасне сличности између људске и нељудске самосвести и дају важне назнаке за разјашњавање како је самосвест еволуирала", рекли су истраживачи у саопштењу за јавност.