Родитељи често не користе опцију "родитељског надзора" на Фејсбуку и Инстаграму, упозоравају из Мете

С обзиром да родитељи "не користе" опције за родитељски надзор на платформама као што су Инстаграм и Фејсбук, постоји могућност да ће се у неким земљама приступ овим платформама забранити деци док не дођу до одређеног узраста.

"Родитељи не користе родитељски надзор на Фејсбуку и Инстаграму", сматра Ник Клег, шеф међународних пословеа у компанији "Мета", "а одрасли не прихватају 50 алата за безбедност деце које је компанија увела последњих година."

Постоји "проблем понашања" око коришћења алата, каже Клег, након што је за јавност признао да су их родитељи игнорисали. Регулаторни притисак који се врши на технолошке компаније постепено расте, у нади да се деца заштите од штетног садржаја, толико да је аустралијска влада је раније ове недеље објавила планове да млађим тинејџерима забрани приступ друштвеним медијима.

Према изјави Клега, родитељи не користе функције као што је постављање временскох ограничења и заказивање пауза за коришћење друштвених мрежа.

"Чак и када направимо ове системе за контролу, родитељи их не користе", рекао је он. "Дакле, имамо мало проблема у понашању, а то је: Ми као инжењерска компанија можемо да градимо ове ствари, а онда кажемо: 'Дали смо родитељима избор да ограниче време које деца проводе на мрежи' - родитељи то не користе," преноси "Гардијан".

Додао је да докази сугеришу да су "Метине" апликације пружиле позитивно искуство за "огромну већину младих људи". 

Питање о дечијој безбедности на мрежама је и даље високо на дневном реду многих влада, укључујући и Аустралију, где је премијер Ентони Албаниз најавио планове да забрани деци да користе друштвене мреже и друге дигиталне платформе, осим ако нису старија од одређеног узраста - вероватно између 14 и 16 година.

Упитан да ли ће Мета спровести такву забрану, Клег је рекао да ће је компанија "наравно" поштовати закон, али је упозорио да ће то бити тешко применити и да ће захтевати сарадњу продавница апликација Гугл и Епл.