Магазин

Брисање Гугл налога почиње 20. септембра: Ако желите да сачувате свој, предузмите ова 3 корака

"Велика чистка" неактивних Гугл налога најављена је још почетком године, а сада је коначно компанија одлучила и да је спроведе у дело. Који су услови за брисање налога и како можете свој да заштитите објаснили су стручњаци.
Брисање Гугл налога почиње 20. септембра: Ако желите да сачувате свој, предузмите ова 3 коракаGetty © Jaque Silva/SOPA Images

Гугл је неприкосновен када је размена мејлова у питању, а његов сервис Џимејл користи више од 1,8 милијарди корисника широм света. Међутим, у мору активних налога постоје и они који се не користе, па је компанија одлучила да их се реши и трајно их деактивира. Прва најава да ће се налози брисати послата је корисницима још у јануару месецу ове године, али је извршење малко окаснило. Сада је објављен и званичан датум: сви неактивни налози се бришу 20. септембра 2024. године!

Које налоге Гугл сматра неактивним

Неактивним налозима Гугл сматра све корисничке налоге који нису коришћени у последње две године. У складу са политиком приватности те компаније, они могу бити деактивирани, а сви подаци који су на њима ускладиштени - заувек обрисани. Ова политика односи се само на приватне Гугл налоге, али не и на оне који се користе у пословне сврхе, образовне установе или друге организације. Дакле, неки ће бити поштеђени "велике чистке", али стручњаци свакако саветују да се обезбедите.

Шта треба да урадите да бисте сачували свој Гугл налог

Уколико користите само један Гугл налог, онда врло вероватно нема разлога за бригу - сасвим је извесно да сте у протекле две године послали макар један мејл, или погледали видео на Јутјубу преко повезаног профила, или макар "сурфовали" интернетом док сте улоговани уз помоћ својих креденцијала. Међутим, уколико имате више Гугл налога, постоји вероватноћа да је макар један од њих дуже време неактиван. Шта треба да урадите да бисте га спасили?

  • Прочитајте макар један мејл или, још боље, пошаљите
  • Погледајте Јутјуб видео користећи налог који дуго нисте користили (или налоге, уколико их имате неколико)
  • Користите Гугл Драјв или Гугл претрагу

Како да увек будете сигурни да је ваш налог активан

Како преноси Форбс, ово је сасвим довољно да Гугл препозна да је кориснички налог активан и, самим тим, га не деактивира. Како саветују стручњаци, макар један од ових корака требало би да предузмете сваких годину дана, а уколико нисте сигурни када сте последњи пут то урадили - подестите подсетник у календару. Тако сигурно нећете пропустити, а значи - ваши подаци, преписке, фотографије и други садржај остаће заувек сачуван.

image