Магазин

Кесица чипса бачена у пећини замало изазвала еколошку катастрофу

Несмотрен поступак једног посетиоца Националног парка у Новом Мексику, замало је уништио читав екосистем унутар ње. Иако звучи потпуно невероватно, главни кривац за све била је - обична кесица чипса.
Кесица чипса бачена у пећини замало изазвала еколошку катастрофу© Canva / alexandraivankovich

Пећина у Националном парку Карлсбед Кавернс се већ годинама налази на Унесковој листи светске баштине, а због јединственог екосистема који се у њој налази, услови за посетиоце су врло стриктни: забрањено је уносити не само храну, већ и флашице воде!

Како је једна кесица чипса умало уништила пећину

Међутим, један посетилац се на ово оглушио и не само да је кришом унео кесицу чипса, већ је и испустио у пећини и оставио за собом. Овим својим поступком он је направио пометњу епохалних размера у екосистему пећине и замало проузроковао праву еколошку катастрофу.

"Обрађени кукуруз, омекшан влажношћу ваздуха који је специфичан за пећинске услове, формирао је савршено окружење за развој микроба и гљивица. Буђ и плесни су се прошириле толико да су почеле чак и да смрде", наведено је на званичној Фејсбук страници пећине. 

Пећински цврчци, гриње, пауци и муве су се убрзо организовали у привремену мрежу хране, распршујући хранљиве материје из кесице чипса у околне пећине и формације. Ово је довело до драматичне промене у екосистему и умало проузроковало уништење ретких врста које у пећини живе.

Пећина у Националном парку Карлсбед Кавернс је станиште многих ретких врста

У пећини у Њу Мексику обитава чак 17 различитих врста слепих мишева, које су на самој ивици истребљења. Укупан број слепих мишева који су настањени у овој пећини варира између 400 и 800 хиљада јединки, а буђ и гљивице су њихов смртни непријатељ, пренео је Индепендент.

"Ренџери који одржавају Национални парк Карлсбед Кавернс и пећину свакодневно воде рачуна о хигијени овог јединственог природног резервата, сакупљајући отпатке које посетиоци за собом остављају", објаснили су представници пећине.

Овај посао је врло захтеван и одговоран, иако можда на први поглед тако не изгледа. Некада ренџери сакупљају омотаче жвака, некада марамице које посетиоци баце, а осетљив екосистем могу да угрозе чак и пљувачка или сажвакани дуван који они испљуну приликом обиласка пећине.

image