Магазин

Компјутери предвидели крај света: Време на планети ће престати да постоји 19. јануара 2038. године

Јануар 2038. године биће преломни тренутак за све становнике Земље: 19. дана тог месеца у тачно 3 сата 14 минута и 17 секунди време ће стати. Шта ће бити даље не знају ни ИТ стручњаци, а теоретичари завере већ сада прогнозирају крај света.
Компјутери предвидели крај света: Време на планети ће престати да постоји 19. јануара 2038. године© Canva / Wachiwit

Време које је "уписано" у све рачунаре света је, по свему судећи ограничено и трајаће све до 19. јануара 2038. године. А након тога? Да ли следи крај света? Или је ствар само техничке природе? Стручњаци су објаснили шта нас чека.

Рачунари време мере у секундама

Када угасите рачунар на крају радног дана, у њему престане да ради све. Све - осим маленог чипа који ради на батерију. Зато наредног дана када га укључите он приказује тачно време, као да није био искључен. 

Тај чип мери време у секундама, а сваки рачунар света као "полазну тачку" узима исти датум: 1. јануар 1970. године. Без обзира на то када је произведен, он броји секунде баш од тога дана, и пребацује их у дане, месеце и године.

Невидљиви компјутерски сат користи 32-битни систем, а значи - може да изброји највише 2.147.483.647 секунде. Управо 19. јануара 2038. године у 3 сата 14 минута и 17 секунди ће то време да истекне.

Шта кажу стручњаци? Да ли ће време заиста стати 19. јануара 2038. године

Како ће се понашати сви рачунари на свету нико не зна. Мишљења ИТ стручњака су врло подељена. Неки сматрају да ће сви компјутери једноставно престати са радом и приказати "плави екран смрти", као што се то било у јулу текуће године, када је Земљу погодио компјутерски колапс.

Други су мишљења да ће се време само вратити уназад тачно 2.147.483.647 секунде пре 1. јануара 1970. године (од кога рачунари мере време), односно у 13. децембар 1901. године. Али, шта то значи за све нас? Вероватно ништа драматично.

Али, ИТ-јевци ће имати пуне руке посла: мораће да се креирају нови оперативни системи (Windows, iOS,...), као и да се направе нове хардверске компоненте, али овога пута 64-битне, које ће моћи да од тог дана изброје више секунди од постојећих. 

НАСА зна више, али то држи у тајности

Теоритечари завера овај датум са нестрпљењем ишчекују, нарочито од када је НАСА објавила чланак о томе како би Земља реаговала када би се (потенцијално) сударила са крупним астероидом. 

У објављеном истраживању, спомиње се управо 2038. година, као година у којој би се овако нешто могло догодити. Истина, НАСА је након панике која је завладала издала и званично саопштење да је у питању само случајност, али...

Да ли је случајност? Или су ствараоци савремених компјутера унапред знали за овај догађај? Да ли је можда та 2038. година узета подсвесно, пошто се већ зна да ће тада компјутерско време "стати"? Преостаје нам да видимо.

image