Магазин

Топао чај не треба пити уз ове намирнице, тврди нутрициониста

Када је хладније време, чешће посегнемо за шољом топлог чаја како бисмо угрејали душу и тело. Здравствене предности овог напитка су велике, али треба да будемо обазриви, јер неке намирнице и чај нису добра комбинација, кажу нутриционисти.
Топао чај не треба пити уз ове намирнице, тврди нутрициониста© Content Pixie/unsplash

Чај од нане, камилице, зелени или од ђумбира су одличан избор да започнемо јутро, али и да у току дана окрепимо организам овим топлим напитком како бисмо повратили енергију у поподневним часовима. Ипак, и овде треба бити опрезнан, јер колико год безазлено изгледало да узмемо чај за време доручка или ручка, не би га требало комбиновати са црвеним месом или лиснатим зеленим поврћем.

Познато је да супстанце у овим топлим напитцима спречавају тело да апсорбује гвожђе, минерал који је од виталног значаја за транспорт кисеоника по телу, дајући нам енергију и јак имуни систем.

"Ако увек пијете чај уз оброке, то би могло да утиче на појаву анемије", рекла је нутриционисткиња Дебора Грејсон, пише Мирор, а преноси Дејли мејл.

Она је додала да је ризик од анемије, недостатка гвожђа, посебно висок када жена има менструацију.

Коју храну треба избегавати

Намирнице које су велико "не" да се једу уз чај и кафу укључују оброке богате гвожђем као што су бифтек и говеђе печење, као и зелено поврће, односно спанаћ, броколи и кељ.

Бројне супстанце у чају и кафи могу блокирати апсорпцију гвожђа, укључујући полифеноле, за које се сматра да штите од упале, откривају студије. Симптоми анемије могу бити прилично исцрпљујући, а укључују екстремну исцрпљеност, губитак косе и понављане инфекције.

Опрез са врелим чајевима

Укус чаја варира у зависности од тога где се листови беру и како се узгајају и обрађују. Црни чај је најпопуларнији широм света, а следе га зелени, бели чај. Биљни чајеви се праве од сушеног биља, зачина, цвећа, воћа, семена, корена, листова и они обично не садрже кофеин као традиционални чајеви. Редовно пијење чаја, дакле 2-3 шоље дневно, повезано је са смањеним ризиком од преране смрти, срчаних болести, можданог удара и дијабетеса типа 2. Међутим, може постојати повећан ризик од рака једњака и желуца ако пијете превише врућ чај, пише Харвард-Ти-Ејч-Чејн. Такође, не препоручују се високо обађени и већ заслађени чајеви, јер такви производи могу бити пуни додатних калорија, а конзумирање више од повременог заслађеног чаја ће нас одвести у погрешном правцу.

image