Кишни дани доносе клизаве улице: Шест ствари које морате да урадите након пада

Клизаве улице због кише су велики ризик од падова, без обзира на године. Било да сте на улици или у дому, ево шта треба и шта никако не смете да радите након што паднете, као и како да спречите да се то поново догоди.

Иако је ризик од пада знатно већи за старије људе, када дође хладно време, клизаве улице и подови у затвореном простору представљају опасност за свакога. Ако вам се догоди да се оклизнете и паднете, одмах се сетите ових савета да бисте на време уочили озбиљније повреде и убрзали опоравак.

Проверите да ли има повреда

Пре него што уопште покушате да устанете, проверите да ли осећате бол на одређеним деловима тела - посебно у глави, врату или кичми, као и на могуће преломе, уганућа или дислокације.

Такође би требало да проверите да ли сте задобили огреботине, оток, да ли и где осећате јак бол. Проверите и да ли можете да покрећете сваки део тела - овај корак је кључан да бисте избегли погоршање било које врсте повреде. Ако приметите оштар бол или имате потешкоћа да се крећете, зауставите се и позовите хитну помоћ.

Крећите се полако

Нагли покрети могу погоршати скривене повреде, попут уганућа или прелома. Друге озбиљне повреде повезане са падом, попут унутрашњег крварења или потреса мозга, можда неће одмах бити очигледне.

Ако осетите вртоглавицу, мучнину или јак бол, останите мирни и позовите помоћ, јер пребрзо устајање може погоршати стање. Ако ударите главом, потражите адекватну помоћ што пре, чак иако се осећате као да вам "није ништа".

Симптоми као што су вртоглавица, главобоља или мучнина могу указивати на потрес мозга, крварење у мозгу или озбиљнију повреду. Све ово може бити опасно по живот и често се развија различитом брзином, тако да можда нећете одмах приметити озбиљне симптоме. Повреде главе су незгодне и могу брзо да ескалирају, тако да је боље одмах реаговати.

Лечите све мање повреде код куће

Ако нема тренутних знакова озбиљне повреде, дубоко удахните, полако се крећите и ставите лед на болна места, јер ће да помаже у смањењу отока.

Не покушавајте да "истрпите" бол или нелагодност или чекате да прође само од себе. Учините све што можете да бисте се залечили. Ако сте повредили зглоб или колено, подигните га изнад срца, одложите га на јастук или другу површину да бисте смањили оток.

Немојте занемарити оно што изгледа као лакша повреда, јер правилна нега и одмор могу спречити да постане озбиљнија.

Размислите о факторима који су довели до пада

Након пада, одвојите мало времена да откријете основни узрок инцидента, узимајући у обзир и личне факторе и факторе околине.

На пример, да ли је пад био резултат клизања на мокрој површини, промашеног корака, незгоде коју је проузроковао неко други, недостатка одговарајуће равнотеже, безбедносних мера? Да ли су други спољни фактори, укључујући лекове, употребу алкохола или супстанци, можда допринели паду?

Затим, размислите које је ваше здравствено стање, да ли сте журили, били расејани или обављали више задатака одједном? Све ово може да буде разлог за незгоду. Када утврдите узрок, бићете пажљивији следећи пут.

Останите активни

Након пада, можете постати превише опрезни и уплашени да ће се то поново догодити, што вас може навести на то да се мање крећете и вежбате - али важно је да останете активни и да наставите да радите ствари у којима уживате. Штавише, непокретност је повезана са већим ризиком од пада. 

Радите на равнотежи кроз вежбе, што може знатно смањити ризик од будућих падова.

Како старимо, губимо снагу и флексибилност мишића, што утиче на нашу равнотежу. Јачање мишића и вежбање координације помажу вашем телу да боље реагује ако се спотакнете или оклизнете, што може спречити озбиљније повреде од падова, преноси "Хафингтон пост".