Магазин

Пет вештица из митологије које леде крв у жилама - ту је и Баба Јага

Оне су мистичне фигуре које вребају у шумама, јављају се у сновима и већ дуго освајају људску машту. Вештице се данас приказују и као харизматичне личности, али кроз историју су сејали страх и нелагоду у различитим културама. Откријте приче о пет вештица чије језиве легенде откривају дубље страхове и веровања друштава која су их створила.
Пет вештица из митологије које леде крв у жилама - ту је и Баба Јага© commons.wikimedia/pablic domen

Плашили су нас вештицама кад смо били мали и замишљали смо их као старице за злобним погледом, метлом, подмуклим осмехом, неразговетним гласом којим "мрмљају" зле враџбине. Одрастемо, па не верујемо у све то, али оне живе у митовима и фолклору и остају нешто што се често препричама. Од Баба Јаге, преко јапанске до вештице сове, ово су најстрашнија бића које поседује натприродне и магијске моћи.  

Yamauba

Наводно живи у забаченим планинама североисточног Јапана, Yamauba се прво појављује као наизглед слабашна старица, али се може нагло трансформисати у кошмарну фигуру са роговима, змијском косом и устима на врху главе, које користи да прождире плен. Неке легенде чак тврде да она може да одбија метке, али оно што њену причу чини заиста узнемирујућом је могуће порекло мита.

Нири А. Бакалијан, романописац и историчар истиче да овај мит можда има корене у историјским праксама жртвовања старијих сељана током глади. "У руралним местима где су неуспеси у раној модерној ери били уобичајени, приче о љутим духовима могле би да буду одговор на старије жене које су одведене у шуму да умру", каже.

Вештица којој се "скида" кожа

У неким афроамеричким заједницама, постоје приче о људима које обузимају зле силе. Једна од најстрашнијих фигура у причама је вештица која "мења" кожу, позната као boo hag. Ова вештица је позната по томе што скида кожу и пролази кроз ситне отворе, попут кључаоница, како би ушла у куће и натерала људе на лоша дела.

Током педесетих година прошлог века, приповедач Џејмс Даглас Сагс, поделио је једну од ових прича са фолклористом Ричардом Дорсоном, која је сада архивирана у Америчком фолклорном центру у Вашингтону. Иако су моћи ове вештице застрашујуће, прича често садржи обрт - један човек је надмудрио вештицу тако што је посуо њену кожу сољу и бибером, након чега вештица је покушавала да врати своју моћ, али безуспешно.

Chedipe - индијска вештица

Легенда каже да када Chedipe, застрашујућа вештица уђе у кућу, она прво све унутра онесвести. Када укућани постану беспомоћни, она размишља о најстрашнијим начинима да их мучи. То укључује испуштање крви из ножних прстију, кидање језика или уметање запаљених штапова са окултним пламеном испод коже.

La Lechuza - страшна вештица сова

La Lechuza се претвара у сову, понекад са људским лицем. Склопила је пакт са демонским силама или користила магију да постане џиновска птица, искористивши моћ да контролише временске прилике. Без обзира на причу о њеном пореклу, позната је по томе што је током ноћи ловила пијане мушкарце. Кажу да их или однесе у своје гнездо на језиву гозбу или их одмах убије додиром свог проклетог перја.

Баба Јага - чувар живота и смрти

Баба Јага је страшна фигура која има моћ над животом и смрћу у словенском фолклору. У неким причама она представља зиму и крај жетве, оличава неминовност пропадања и трансформације. У другим, она надгледа границу између живих и мртвих. Ипак, Баба Јага није само фигура страха. У зависности од тога како јој неко приђе, може понудити мудрост или магичну помоћ.

Често се приказује са гвозденим зубима и делимичним слепилом, а ова древна вештица живи у колиби која стоји на пилећим ногама, која подсећа на ковчег.

"Баба Јага подразумева и повратак природи, оличење велике моћи која нам омогућава да истражимо свет који изазива страхопоштовање изван нашег сопственог кроз сигуран вео фантазије", каже ауторка Џена Роуз Нерехот, а пише Нашонал Џиографик.

image