Магазин

Цеђени сокови и мршављење - напици уместо оброка нису добра идеја

Вероватно сте видели флашице са соковима у локалној продавници здраве хране, приметили огласе на "фиду" и чули да се инфлуенсери хвале о губитку неколико килограма за недељу дана. Да ли су заиста детокс сокови тако делотворни, као што многи тврде? Конзумирање цеђених сокова није најбољи начин за губитак тежине, јасни су стручњаци, јер иако се уносе минерали и витамини, постоје и "критични" моменти који штете организму.
Цеђени сокови и мршављење - напици уместо оброка нису добра идеја© Josh Millgate/unsplash

Цеђени сокови, детокс напици или свежа пића од воћа или поврћа су веома популарни и често се користе у контексту мршављења. Иако овакви сокови могу да садрже извесну количину витамина и минерала који чине многа добра за тело, такође имају и своју негативну страну.

"Када мењате храну за сок, на крају не уносите адекватне нутријенте. Не добијате довољно калорија, протеина или влакана, а то заправо може успорити метаболизам, што неће помоћи да изгубите тежину. А може имати и друге негативне ефекте, попут 'магле' у мозгу, смањеног нивоа енергије и још много тога. То није сигуран начин да се приступи губитку тежине", каже дијететичар Амбер Сомер.

У почетку, можете изгубити на тежини када испробате "чишћење" соквима, али то није на начин који одговара телу, наглашавају стрчњаци. У овим случајевима, не циља се на губитак масти, а идеја здравог мршављења треба да буде да та - да убедите своје тело да добије енергију сагоревањем масних ћелија.

"Када се определите за ова 'чишћења', тај почетни губитак тежине је због воде у телу, а дугорочно, вероватно ћете почети да губите мишиће. Да бисте изгубили масти, потребни су вам протеини, влакна, здрави угљени хидрати. Ништа од тога не добијате када ово радите. Дакле, тело почиње да црпи енергију одакле год може", појашњава Сомер.

Наравно, број на ваги би могао да се смањи, али на рачун вашег мишићног тонуса и општег благостања.

Такође, ови сокови имају пуно шећера - да бисте направили једну чашу сока од поморанџе, потребно је пар њих да исцедите. Нутриционисти наглашавају да не бисте могли да их поједете толико, јер природно ограничавате потрошњу. Сав тај шећер без влакана који добијете цеђењем сока може да изазове заправо пад шећера, што је далеко од идеалног губитака тежине.

Сок може бити добар извор витамина, минерала и антиоксиданата који су потребни телу. Дакле, у неким случајевима, домаћи сок је здрав додатак исхрани ако сте забринути да не добијате хранљиве материје које су телу потребне. Треба имати на уму да свака дијета која подстиче да озбиљно ограничите унос калорија је знак да промотери немају на уму ваше здравље. Штавише, не можете живети у екстремном калоријском дефициту на дуге стазе. Дакле, свака тежина коју изгубите када пијете сок ће се вероватно вратити чим се вратите регуларној исхрани, пише Хелт Кливленд.

Како смршати на здрав начин

Здрав губитак тежине значи да и даље задовољавате своје потребе у исхрани.

"Најбољи приступ исхрани за мршављење је уравнотежена исхрана усредсређена на конзумирање природне, целовите хране. Потребне су вам адекватне калорије, протеини, здраве масти и влакна", појашњава нутрицониста. Али ако још увек жудите да се окренете соковнику, знајте да постоје здрави начини да сок постане део ваше исхране, а не да то буду једини "оброци".

image