Како се заштити од бактерија, вируса и гљивица које "вребају" у теретанама

На справама, струњачама и квакама у теретанама "обитава" најмање 25 различитих врста бактерија, вируса и гљивица. Све оне се, уколико се не води рачуна о хигијени, лако могу "залепити" за кожу или слузокожу и изазвати реакцију организма - од осећаја затезања коже, преко црвенила, па све до озбиљне упале. Како се одбранити од ових патогена објаснили су стручњаци.

Нагли пад температуре и погоршање временских услова приморало је вежбаче да се са свежег ваздуха преселе у теретане како би наставили са тренинзима. Иако је физичка активност заправо најздравије што можемо учинити за своје тело, у овом и наредном периоду она са са собом носи и низ здравствених претњи. Посебну пажњу вежбачи би требало да уделе хигијени током тренинга у спортским халама и теретанама и на све могуће начине себе заштите од бактериолошких, вирусних и гљивичних инфекција које вребају са свих страна.

Користите средства за дезинфекцију

Ма колико сала за тренинге била на око чиста, на струњачама, справама, теговима и квакама налази се небројано много патогена. Зато је важно да вам средство за дезинфекцију увек буде при руци и да га користите пре него што посегнете за неком опремом у теретани. Руке би требало да пребришете дезинфекционим средством и након коришћења справе и обавезно водити рачуна о томе да не додирујете лице, а посебно уста и очи. Пошто завршите тренинг, обавезно оперите руке и умијте се, како бисте минимизирали могућност доспећа вируса и гљивица на кожу и слузокожу.

Понесите свој пешкир који ћете ставити на справе

У теретану би увек требало да са собом носите пешкир који ћете користити током вежбања као заштитну баријеру између коже и справа. Оно што би било добро јесте водите рачуна и о томе како пешкир стављате на струњачу или клупу, односно да водите рачуна да је увек истом страном окренут ка справи, то јест телу, како би се спречио пренос микроба и других патогена на кожу. Стручњаци саветују и да, уколико је то могуће, са собом на тренинг доносите и своју струњачу, како бисте се што мање излагали потенцијалној зарази.

Одаберите адекватну опрему за тренинг

Приликом одабира опреме за тренинг, акценат би требало ставити на две ствари: прва јесте њена удобност, а друга – материјал. Удобност опреме гарантује да ћете све вежбе моћи да изведете без осећаја да вас нешто ограничава, што је важно и за мобилност и безбедност у вежбању, док је материјал тај који ће вас заштитити од потенцијалних вируса и бактерија. "Носите на тренинг широку гардеробу од материјала који упијају влагу", саветују стручњаци за портал Бест Лајф Онлајн. Осим тога, постарајте се и да ствари које носите покривају већи део коже, како бисте се што мање излагали нечистоћама.