На површини Марса усликан "смајли": Ево шта ова формација говори о животу на овој планети

Необично "лице" са смешком уочено је недавно на површини Марса. Овај емотикон у виду "смајлија" астрономи су уочили сасвим случајно, док су проучавали копно на тој планети. Испоставило се да ова структура крије одговоре на бројна питања о прошлости Марса, као и потенцијални одговор на питање да ли је на њему икада било живота.

Формација која по облику веома подсећа на емотикон "смајлија" сачувала се на месту где се некада налазило древно језеро. Њене контуре "исцртане" су сољу која се својевремено налазила у води која је испуњавала језеро, док "очи" емотикона чине два кратера. Необичан призор астрономи Европске космичке агенције забележили су уз помоћ орбиталног уређаја ЕСА ЕгзоМарс, који од 2016. године истражује атмосферу ове планете, пренео је портал Лајв Сајенс.

"Смајли" на површини Марса постоји неколико милијарди година

"Смајли" је откривен уз помоћ осетљиве инфрацрвене камере, која наслаге соли боји розе или љубичастим нијансама. Укупно су астрономи идентификовали чак 965 различитих формација насталих на местима седиментације соли, а њихов пречник је варирао од 300 до чак 3.000 метара. Како се претпоставља, емотикон је на површини Марса неколико милијарди година - још из времена када је вода са Црвене планете нестала, а заједно са њом и магнетно поље. 

"Ове наслаге су од посебне важности јер могу пружити оптималне услове за биолошку активност и очување микроба милијардама година. Ово их чини примарном метом за астробиолошка истраживања", навели су научници у свом раду.

На Марсу је раније било много воде, али је она пресушила

Црвена планета некада је, пре 2 или 3 милијарде година, изгледала потпуно другачије и била прекривена рекама, језерима, па чак и плитким океаном. Међутим, климатске промене довеле су до потпуног исушивања свих резерви воде. Наслаге соли које су остале након испаравања једини су траг који научницима може дати одговоре на бројна питања о древном животу на Марсу, а можда и отворити ново поглавље у истраживању бића која су некада на њему обитавала.

Уколико се установи да со заиста јесте деловала као конзерванс, то би значило да се у овом "смајлију" потенцијално чувају докази о облицима живота који су у прошлости изумрли. А значи - Марс ћемо можда ускоро гледати потпуно другим очима.

Да ли има наде да се на Црвеној планети пронађе живот

Недавна открића научника указују на то да чак и сада на Марсу постоји одређена количина воде. А значи - потенцијално и живи организми који су упркос екстремним условима који владају на овој планети ипак успели да преживе. Пре само пар месеци, у јуну месецу, астрономи су објавили да се на Марсу налази најмање 150 хиљада тона воденог мраза и то на највишим врховима његових вулкана. А откриће из августа сугерише да испод површине копна може постојати чак и скривени океан.

Резерве воде на Црвеној планети очигледно премашују све раније претпоставке научника, јер, ако је веровати истраживањима, када би сва вода из тог подземног океана "изашла" на површину, прекрила би Марс до висине од најмање 1,6 километара.