Музеј руских бајки: Место са кога и деца и родитељи понесу најлепше успомене и делић чаролије

У срцу величанствене Москве, у Измајловском кремљу, налази се музеј руских бајки - царство у коме живе најпознатији јунаци, где сваки кутак прича своју причу, а сваки детаљ акцентује богатство руске културе и традиције.

Споља музеј изгледа као права кућица из бајке, а чим закорачи унутра, сваки посетилац постаје део јединствене приче. Експозицију музеја руских бајки чини чак три стотине јединствених експоната, међу којима су и традиционалне ношње различитих етничких група, старе лутке, књиге и многи други бајковити предмети. 

Музеј руских бајки - друга димензија за малишане и њихове родитеље

Посетиоци, и мали и велики, се одмах по уласку у музеј осећају као да су закорачили у другу, до сада невиђену димензију: зидови кућице (избе) су осликани мотивима из најпознатијих руских народних бајки, а малишани се већ на улазу пресвлаче у костиме инспирисане њиховим омиљеним јунацима. Дечаци тако најчешће постају "богатири", односно мужевни, снажни хероји, а девојчице - нежне хероине у лепршавим, цветним хаљинама.

Захваљујући потпуном "урањању" у бајку, доживљај је још лепши и за децу и за њихове родитеље, који су и сами својевремено уживали у бајкама, али на нешто другачији начин. 

Обилазак музеја је посебна врста забаве

Кроз сале музеја посетиоце воде водичи, а деца пролазећи кроз различите поставке учествују у мноштву изазова које су пред њих поставили бајковити ликови, савладавају препреке на које наилазе на путу, решавају загонетке и мозгалице, али и помажу јунацима у чињењу добрих дела која спасавају свет. Обилазак је, стога, и једно веома емотивно, али и едукативно искуство, у коме деца уче о правим вредностима, о томе како разазнати добро и зло и како се понети у одређеним ситуацијама.

Друштво малишанима праве Змеј Горинич, зла Баба Јага, Колобок, Ледена Краљица, Кошчеј Бесмртни и многи други култни ликови. 

А доживљај је сваки пут другачији

Обиласци музеја се организују на чак 20 различитих начина, а свака од тематских екскурзија инспирисана је мотивима из бајки руских књижевника. И зато чак и ако сте већ једном посетили овај музеј, искуство сваки следећи пут може да буде потпуно другачије. Ово место које одише топлином и традицијом учиниће да се сви који се у њему нађу осете безбрижно и срећно, и да са собом кући понесу делић чаролије коју су, нажалост, у ужурбаном животном ритму, вероватно изгубили.