Инстаграм уводи посебне налоге за тинејџере - већа ограничења, приватност и родитељскa контролa

Представници компаније Мета објавили су да ће сви текући и будући Инстраграм налози тинејџера убудуће аутоматски бити пребачени на режим додатне заштите који ће омогућити њиховим родитељима да прате активности свог детета на овој друштвеној мрежи. Тинејџери ће бити пребачени аутоматски у приватне налоге са повећаним ограничењима и родитељском контролом. Из компаније "Мета" наводе да се тестира нов начин да се обухвате сви тинејџери, чак и ако лажу о својим годинама.

Сви корисници млађи од 18 година, укључујући и креаторе садржаја, ће бити стављени на тинејџерске налоге. Налози тинејџера могу да остану јавни само ако им родитељ за то да посебну дозволу и надгледа активности детета", изјавила је директорка одељења производа у компанији Мета, Наоми Глајт за Ен-Би-Си њуз.

Корисницима млађим од 16 година биће потребна дозвола родитеља или других старатеља да промене подешавања свог новог налога тинејџера, док ће тинејџери старији од 16 моћи сами да их прилагоде осим ако њихови налози и даље нису повезани са родитељским надзором.

Мета очекује да ће тинејџери покушати да заобиђу ова правила и зато тестира низ мера које ће спречити тинејџере да промене своју годину рођења или креирају нове налоге на којима би био лажни датум рођења.

"Ако имате један налог и затим покушате да креирате нови налог на истом телефону, замолићемо вас да потврдите узраст подацима из личне карте или селфи снимком који би потврдио ваше године", додаје Глајт.

Мета је навела да ће користити и алате вештачке интелигенције (АИ) како би утврдила да ли је корисник заиста тинејџер или старијег узраста.

Поред нових ограничења приватности, ови налози ће такође бити постављени на најстрожа подешавања садржаја, што ограничава потенцијално осетљив садржај са налога које не прате. Такође, функција "Сакривене речи" ће бити укључена, што значи да ће увредљиве речи или фразе аутоматски бити филтриране из коментара или директних порука које добију.

Ова функција је најновији напор Мете да се ухвати у коштац са проблемима безбедности деце на својим платформама. У јануару се генерални директор "Мета" компаније Марк Закерберг извинио родитељима на саслушању у Сенату о безбедности деце на интернету, који су тврдили да је Инстаграм допринео самоубиствима или експлоатацији њихове деце.