Тајна у шољици кафе: Према новим истраживањима кафа није само омиљени јутарњи напитак

Ваша кафа није само јутарњи ужитак, већ може бити и савезник за добро здравље. Откривено је да умерене количине уноса кофеина (око три шољице кафе или чаја свакога дана) биле су повезане са мањим ризиком од развоја кардиометаболичкох болести, као што су коронарна болест срца, мождани удар и дијабетес типа 2.

Осим што је неизоставни део јутарње рутине, кафа пружа неколико добробити за кардиометаболичко здравље. Истраживачи су анализирали податке од око 180.000 људи из велике биомедицинске базе података, која дугорочно прати пацијенте.

Информације о њима су укључивале конзумацију кофеина кроз кафу или црни или зелени чај и кардиометаболичке болести које су развили, добијени из података о примарној здравственој заштити, болничких картона и потврда о смрти. Они који су укључени у студију на почетку нису имали кардиометаболичке болести.

Људи који су умерено конзумирали кофеин имали су смањен ризик од новонастале кардиометаболичке болести. Ризик је смањен за 48,1 одсто ако су пили три шољице дневно, или 40,7 одсто ако су имали 200 до 300 милиграма кофеина дневно, у поређењу са људима који га нису пили или су пили мање од једне шоље.

Иако је количина података била велика, у студији се користило више биомаркера како би се добили прецизни налази. "Ова запажања доприносе растућем броју доказа да кофеин и умерено конзумиране природне супстанце које садрже кофеин, као што су чај и кафа, могу побољшати кардиоваскуларно здравље", кажу стручњаци, преноси Си-Ен-Ен.

Да ли је заиста толико делотворан напитак

Иако се резултати поклапају са постојећим подацима о кофеину и здрављу срца, и даље постоје питања о степену везе између кофеина и здравља срца.

Пошто је студија опсервациона, она може показати само везу између кофеина и здравља срца, али постоји могућност да и други фактори могу заправо бити узрок побољшања здравља срца.

Можда ови заштитни ефекти кофеина заиста уопште не постоје, да су све позитивне асоцијације објашњене неким још непознатим, правим одлучујућим фактором. На пример, можда они који су конзумирали ове супстанце такође могу да имају здравију исхрану или да буду физички активнији.

Студија такође није узела у обзир утицај кофеина из газираних пића или енергетских напитака, што значи да истраживачи не могу да кажу да ли би те супстанце такође имале позитиван ефекат.

Да ли треба да почнете да пијете кафу

Мноштво истраживања показује корист од конзумирања кофеина - неколико студија сугерисало је мањи ризик од дијабетеса, а доказано је и да је испијање кафе повезано је са мањим ризиком од абнормалних срчаних ритмова.

Али велики део ових истраживања је опсервацијски, а једна студија је показала мешовите резултате, где је више кофеина било повезано са додатним дневним бројем корака, али мање сна. Иако би нова студија требало да пружи утеху онима који већ имају навику да пију кафу или чај, то није нужно знак да свако треба да започне редовну рутину конзумирања кофеина.

Чак и ако су извори кофеина, попут кафе и чаја у количинама описаним у овој студији здрави, постоје и јаки докази да високе дозе кофеина, посебно из енергетских пића, могу да изазову више штете него користи.