Ово су најстарије валуте које се и данас користе, српски динар међу најдуговечнијим

Данас у свету постоји око 180 различитих валута које су признате као законско средство плаћања, а да ли сте знали да неке валуте постоје вековима? Међу њима, једна од најстаријих је и српски динар.

Сада смо упознати са главним светским валутама, али оне најстарије су вековима у оптицају - иако многи мисле да је амерички долар, упркос својој широкој прихваћености и утицају, најстарија валута, реланост је мало другачија. Титулу најдуговечније валуте носи фунта која је уведена око 800. године, следи је наш динар уведен 1214. године, па руска рубља уведена око 1300. године, па тек онда поменути амерички долар који је уведен 1785., предочава World of Statistics.

Међу најдуговечнијим валутама су такође и хаићански гурд, фокландска фунта, доминикански пезос, швајцарски франак, канадски долар и јапански јен.

Британска фунта

Више од 1.200 година стара британска фунта, позната и као фунта стерлинга, најстарија је валута која се и даље користи. Датира из око 775. године, из англосаксонског периода, када су први сребрни пенији ковани на територији данашње Енглеске.

Фунта стерлинга постала је званична валута Енглеске у 12. веку под краљем Хенријем Другим, при чему је једна фунта првобитно представљала фунту сребра, пише Визуал Капиталист. 

Српски динар 

Вредност једног динара је еквивалентна вредности 100 пара и међународна ознака валуте за динар је RSD,  шифра валуте је 941. Као што сви можемо да приметимо на новчаницама и кованом новцу су су приказани портрети људи значајних за историју Србије, Народне банке Србије, као и српски споменици културе. "Динар" се међу Србима први пут помиње у архивским документима с краја 1214. године, у време Стефана Немањића. Од тог времена, па све до 15. века новац је ковало више од 20 српских владара, 15 жупана и великаша и десетак градова, а исковано је око 350-400 врста новца.

Динар је 12. децембра 1873. постао званични српски новац, доношењем Закона о ковању српске сребрне монете.
Иако је званична валута постао 1873. године, динар је био и назив новца српских средњовековних владара.

Српски краљ Стефан Радослав започео је дугу историју ковања новца од сребра и бакра у 13. веку, израђен по угледу на новац који су ковали његови савременици, византијски цареви, пише на сајту Народне банке Србије.

Назив потиче од латинског израза денариус - што је представљало први сребрни новац искован у старом Риму, 

Занимљиво порекло назива рубље

Реч рубља везује се за глагол рубить (тесати, сећи, обрубити), а многи филолози пак наводе да је првобитно означавала клин, закивку. Међутим у 14. веку добија ново значење и почиње да означава новчану јединицу.