Тест питања која откривају да особа има скривени проблем са алкохолом

"Да ли пијеш зато што имаш проблеме? Да ли често пијеш сам? Да ли пијеш наискап" - нека су од тест питања где потврдан одговор указује да особа има потенцијални проблем. "Умерене количине алкохола унете у организам опуштају, стварају привид увећаних способности, дају улепшану слику менталне и физичке снаге. Најчешће због таквог дејства алкохола људи и пију", каже психолог Споменка Ћирић-Јанковић за РТ Балкан.

Особа који једном постане алкохоличар, па престане да пије, третира се као алкохоличар зато што никада није сигурно да их једно попијено алкохолно пиће неће поново вратити алкохолизму. Према подацима из 2022. године, у Србији је регистровано 200 хиљада алкохоличара, број малолетних лица која су пробала алкохол расте из дана у дан. Такође, стручњаци упозоравају на "скривену епидемију" алкохолизма међу демографским групама за које можда не очекујемо да ће бити погођене као што су пензионери. Поред јасног знака да особа посеже за пићем, шта још указује да члан породице,, пријатељ или познаник алкохоличар?

"Употреба алкохола је део традиције, обичаја и културе многих народа. Рођење, смрт, успех, неуспех често су пропраћени употребом алкохолних пића.  Алкохол ствара лажно позитивно осећање, са веома штетним последицама. Алкохолизам је болест у којој особа пије и када то проузрокује проблеме у њеном/његовом животу и животу породице. Таква особа не може да предвиди колико ће попити. Организам алкохоличара је измењен и не може да функционише без алкохола. Када не пије има симптоме кризе - дрхти, има грозницу, халуцинира", истиче  психолог - консултант у области превенције и лечења болести зависности Споменка Ћирић-Јанковић, за РТ Балкан.

Такође појашњава да умерене конзумација пића повећава менталну и физичку снагу и да због таквог дејства алкохола особе обично и посежу за чашицом.

Самотестирање у откривању проблема

Што се тиче CAGE упитника, скрининг теста за алкохолизам ког користе лекари, као и осталих упутника који се употребљавају у пракси како би се помогло да се утврди да ли особа има проблем, психолог напомиње да их има разних и да поменути може да помогне да неко освести да има проблем.

Такође, предлаже један прилог за самотестирање и ако је само један одговор "ДА" на следећих 15 питања, можда постоји проблем са пићем и препорука је да се распитамо где можемо да добијемо помоћ ако мислимо да је потребна. 

Да ли имаш  проблема са пићем?

1. Да ли пијеш зато што имаш проблеме?

2. Да ли пијеш када си у сукобу са својим родитељима/претпостављенима?

3. Да ли пијеш да би се опустио/ла?

4. Да ли пијеш наискап?

5. Да ли икада упадаш у проблеме када пијеш?

6. Да ли пијеш када си љут/a на своје пријатеље?

7. Да ли често пијеш сам/а?

8. Да ли си икада пробао/пробала да престанеш са пићем, али ти није успело?

9. Да ли пијеш пре него што пођеш у школу/посао?

10. Да ли су ти оцене лошије него раније/продуктивност на послу лошија?

11. Да ли си икада изгубио/ла памћење након што си пио/ла?

12. Да ли лажеш о томе да пијеш? Да ли лажеш у вези са пићем?

13. Да ли се напијаш?

14. Да ли размишљаш о томе када ћеш и где да пијеш следећи пут?

15. Да ли проводиш време са пријатељима који сматрају да је coolпити?

Болест погађе све групе без изузетка

Алкохолизам није везан за посебан тип људи, може "погодити" сваког и међу алкохоличарима има и богатих и сиромашних, образованих и необразованих:

"Већина алкохоличара је у браку, има посао и децу. Они нису бескућници. Понекад је јако тешко препознати да ли је неко алкохоличар или не. Он или она не морају пити сваки дан, не мора се увек јасно видети да је неко пијан и да се тетура улицом. Алкохолизам је специфична, тешка, хронична болест која се дугатрајно лечи. Врло често се у процес лечења укључује цела породица, а укључивање бар једног сарадника (партнер, брат, сестра) у лечење је готово неминовно. У сваком случају, помоћ и подршка ближњих је неопходна, као и њихова промена током процеса лечења. Иначе процес дијагностиковања алкохолизма је веома сложен процес, постоје бројни параметри и више типова алкохолизма", каже Споменка. 

У породици се појављују и други проблеми ако је један члан алкохоличар, деца су посебно погођена

"Постоје разни проблеми - финансијски, емотивни где се деца често осећају кривим због алкохолизма родитеља. Услед честих агресивних сцена у кући, она су у страху или су збуњена, крију проблем од другова. Деца би тада требало да прво науче чињенице о алкохолизму и да се суоче са истином што је веома тешко али важно. Дете мора да тражи помоћ споља. Деци је потребна помоћ да разумеју своја сопствена осећања и да схвате да нису ниси узрок, али трпе последице", наглашава Споменка.

Неопходно је да се са проблемом суочимо што раније, јер то може бити кључно за постизање повољног резултата: "Игнорисање проблема, правдање, заваравање доводи до развоја зависности од алкохола и додатних проблема које та зависност носи. Потом, предлажем да особа која има проблем пијења и особа која је заинтересована да буде сарадник у лечењу, заједно оду у саветовалиште при специјализованој установи за лечење болести зависности", каже психолог. 

Како детету скренути пажњу на опасност од алкохола и болести зависности

Што се деце тиче, требало би да буду укључени у добар превентивни програм, где би током радионица сазнали чињенице о алкохолу, али и стекли вештине да одоле притиску вршњака да пију, развили вештине препознавања и управљања емоцијама, вежбали како да доносе одлуке и дефинишу своје циљеве, упознају своје јаке и слабе стране, науче да успостављају добре пријатељске односе са вршњацима и одраслима, вежбају да раде у тиму и конструктивно решавају конфликте, сматра стручњак.

Пијанства су посебно опасна за младe зато што су тела адолесцената лакша и имају мању величину јетре, ниво алкохола у крви код њих расте брже, па се они због тога брже опијају. Потребно је мање времена да постану алкохоличари због тога што код адолесцената психофозички раст и развој још није у потпуности завршен.

Такође, и када су одрасли, а и млади у питању, важна превентивна мера би била забрана продаје алкохолних пића после 22 часа, уз наравно сталну едукацију о штетним ефектима (краткотрајним и дуготрајним) употребе алкохола и развој недостајућих животних вештина за излаже на крај са изазовима савременог живота, јасна је Споменка: "Недостају и кампање које би скренуле пажњу и одвратиле људе да не учествују у саобраћају кад пију. На жалост, код нас је недопустиво велики број оних који пијани седну за волан и недопустиво мали број оних који би бар покушали у томе да их спрече", истиче.